Uzmanību! Jūs šobrīd skatāties forumu ierobežotā režīmā - autorizējaties (lapas augšdaļā) vai reģistrējaties lai piekļūtu visām foruma iespējām (tēmas / atbildes izveidošana, piekļuve sarakstiem «Atlasītās», «Manas tēmas», «Neizlasītās»).
Kases aparāts - kases grāmata un UZNEMUMA KASE ? Uz tēmu sarakstu
Kases aparāts - kases grāmata un UZNEMUMA KASE ?
Esmu apstulbusi lūdzu palīdziet. Resp. ir kases aparāts, tiek vesta kases grāmata. Ir arī t.s. uzņēmuma kase, bet grāmatv.programmā ir atvērta un vesta tikai šī uzņ.kase vai arī par to kases aprātu jāved atsevišķa kase programmā? Br.... un tagad (tas notiek ļoti reti) nopirka cilvēks par skaidru naudu 1 mantu, vajadzēja izsist čeku to izdarījās, resp. nauda ienāca kases aparātā tā saprotu un uz reiz tika uztaisīta - izņemšana (inkasācija laikam sanāk...) saprotu, ka tas viss jāsaraksta kases žurnālā, bet tagad kā ar uzņ. kasi? Vai fakts, ka no kases aparāta tika arī izņemta nauda - resp.atlikumsaparātā palika 0, nozīmē arī to, ka OBLIGĀTI šai naudai jāienāk ar ieņ.orderi uzņēmuma kasē ?
Lasīju noteikumus vienalga nesaprotu tad kase un kases aparāts ir 2 dažādas lietas to sapratu, bet tad jau uzskaitē arī vajag 2 kontus - 2 kases vai tā ?
Liels paldies
Atbildes (37)
Rumbinja
Protams, ka var tā kā Aivareno raksta - "pa taisno". EKA konts nav obligāts, bet ir vēlams (kā manā gadījumā - norēķinu kartes, dažādas nodokļu likmes). Bet iztikt bez tā, protams, ka var.
No saskaitāmo maiņas vietām summa nemainās.
Aivars, bet ja tādas lietas vienkārši nav, ko tad?
Larao
Vienu gan es zinu, kādas "lietas" Jums nav.
Bet kuru "lietu" bijāt domājusi Jūs?
Jā "tādas" lietas man tiešām nav
Ministru kabineta noteikumi Nr.584
Rīgā 2003.gada21.oktobrī (prot. Nr.55 31.§)
Kases operāciju uzskaites noteikumi
II. Kases grāmata
3. Uzņēmuma kases operācijas, kā arī skaidrās naudas atlikumus uzņēmuma kasē reģistrē atsevišķi kases operācijām latos un kases operācijām ārvalstu valūtās (pa to veidiem) iekārtotās kases grāmatās (turpmāk — kases grāmata), ja kases grāmata sagatavota papīra reģistra veidā. Ja kases grāmatu kārto elektroniski, izmantojot datorprogrammu, tad uzņēmuma kases operācijas, kā arī skaidrās naudas atlikumus uzņēmuma kasē reģistrē vienā kases grāmatā, atsevišķi uzskaitot kases operācijas latos un kases operācijas ārvalstu valūtās (pa to veidiem).
Nekur neatradu, ka šie MK noteikumi būtu atcelti.
Noteikumi nosaka komercreģistrā ierakstītas komercsabiedrības un ārvalsts komersanta filiāles, Uzņēmumu reģistrā reģistrēta uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības), arī bezpeļņas organizācijas veidā nodibināta uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības), Uzņēmumu reģistrā reģistrētas ārvalsts uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) pastāvīgās pārstāvniecības (filiāles, nodaļas) Latvijā, iestādes un organizācijas, arī tās, kura tiek finansēta no valsts budžeta vai pašvaldību budžeta, valsts vai pašvaldību aģentūras, sabiedriskās organizācijas, sabiedrisko organizāciju apvienības, reliģiskās organizācijas un arodbiedrības, individuālā komersanta un citas fiziskās personas, kura veic saimniecisko darbību (turpmāk — uzņēmums), saņemto un izdarīto skaidrās naudas maksājumu (turpmāk — kases operācijas) uzskaites kārtību.
Ja ir skaidrās naudas maksājumi, tātad kase IR...
Nu ja naf tad naf, es nestrīdos. Tikai izteicu to, ko savā galvā sapratu.
Katrs pats ir savas laimes kalējs...
Priecīgus Līgo svētkus!
Man arī vienam uzņēmumam ir EKA nav uzņēmuma kases, bet ir 2380 un iztiekam tīri labi.
Ken
Protams, ka var iztikt bez kases - pie noteikuma, ja nav darījumu skaidrā naudā.

Līgo visiem grāmatvežiem !!!
Interesanti,vai darījums skaidrā naudā skaitās, ja nopērk kanc.preces?Nukaut caur 2380.
LĪGO, LĪGO arī ne grāmatvežiem.
Aivareno
Nē, neskaitās. Man ir firma, kurā nav kases, jo norēķinu persona kancelejas preces nopērk skaidrā naudā, bet firma naudu atdod ar pārskaitījumu uz šīs norēķinu personas privāto kontu. To neviens nevar aizliegt. Bet kases nav tāpēc, ka no klientiem skaidrā nauda netiek saņemta, un nevienam (t.sk. algas) skaidrā naudā nekas netiek izmaksāts - nav skaidras naudas, nav kases.
Mēs ar Larao strīdamies par to gadījumu, kad uzņēmums (firma) pats rīkojas ar skaidru naudu - saņem skaidru naudu no klienta par preci (pakalpojumu). Šajā gadījumā kasei jābūt, atbilstoši MK noteikumiem.
Bet, kā jau teicu, katrs ir pats savas laimes kalējs.
Aizvērt
Īss pārkāpuma apraksts
Aizvērt
Rediģēšanas vēsture