Uzmanību! Jūs šobrīd skatāties forumu ierobežotā režīmā - autorizējaties (lapas augšdaļā) vai reģistrējaties lai piekļūtu visām foruma iespējām (tēmas / atbildes izveidošana, piekļuve sarakstiem «Atlasītās», «Manas tēmas», «Neizlasītās»).
Grāmatvedības metodika.
Lūdzu kolēģi var būt kāds var ieteikt , kur var apskatīties. Pārbaudot metodiku aizrādīja ka trūkst -
-Nolikums-metodiskie noteikumi par nodokļu aprēķināšanu un uzskaiti grāmatvedībā.
Balstās uz MK N.585 . Izlasīju ,neko neatradu , kas attiecas uz nodokļiem.Varbūt revidents māk lasīt zemtekstā, vai arī es nevaru pamanīt.Lūdzu kādu padomu.
Atbildes (10)
zemtektā droši vien - "Grāmatvedības organizācijas dokumenti nosaka kārtību, kādā doku¬mentē, novērtē un uzskaita uzņēmuma saimnieciskos darījumus, mantu un saistības..."
Saistības - tajās ietilpst arī nodokļi. Man gan neviens šādu metodiku nav prasījis.
Neesmu jurists - bet varbūt jurists kāds var iztulkot kā saprotams šis punkts "42. Ja speciālajos likumos vai citos normatīvajos aktos attiecībā uz kādiem konkrētiem grāmatvedības organizācijas dokumentiem nav noteikts citādi, grāmatvedības organizācijas dokumentus izstrādā, apstiprina un par to saturu atbild uzņēmuma vadītājs."
Manuprāt saistībā uz nodokļiem ir konkrēti normatīvie akti, kas nosaka to aprēķināšanas kārtību un uzskaiti.
Pirms tam man arī neprasīja. Acīmredzot tiešām metodiku prasīs stingri, jo atnākusī revīzija pārbaudīja , vai grāmatvedība pēc tās apraksta tiek kārtota. Pareizi iepriekš rakstīja , jāraksta ka pamat uz to un to likuma pantu un bez liekas liekvārdības. Acīmredzot tas pats par nodokļu aprakstu.Laikamjāraksta -kādi nodokļi un pēc kādiem pantiem, vai piekrītat?
laikam VID darbinieki kļūst arvien nekompetentākas trešās personas un nespēj izsekot saimneiciskajām operācijām bez sagremotas metodikas. (tās tādas manas pārdomas).
Tas ir viss, ko es uzrakstīju metodikā
Ieturējumi no darba algas, to uzskaite
Saskaņā ar likumiem, no aprēķinātām summām (algas, slimības nauda, dāvanas) jāietur ienākuma nodoklis (konts 5723) un sociālais nodoklis (konts 5722 - 9%). Neapliekamais minimums un atvieglojumi netiek piemēroti, ja darinieks strādā bez algas nodokļa grāmatiņas uz līguma pamata.
Aprēķinātas valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas pamatojoties uz normatīvo aktu apstiprināto likmi
D 7310, 7320, 7330 K57322
Ieturētas valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas 9% -
D 5610 K5722
Aprēķināts un ieturēts iedzīvotāju ienākuma nodoklis:
D 5610 K5723
Norēķini ar budžetu par nodokļiem, to uzskaite un izsniedzamie pārskati
Saskaņā ar darba algu un ar tām saistīto nodokļu aprēķinu budžetā tiek pārskaitīti:
1) iedzīvotāju ienākuma nodoklis
D 5723 K 2620
2) Valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas
D 5722 K 2620
Grāmatveža pienākums ir katram darbiniekam par līdz 31.decembrimnostrādāto laiku izsniegt paziņojumu par aprēķināto, ieturēto un budžetā pārskatīto iedzīvotāju ienākuma nodokli un tādu pašu paziņojumu nogādāt VĪD līdz nākošā gada l .februārim vai iesniegt šīs ziņas kopēja saraksta veidā par visiem darbiniekiem.
Katrai gada laikā atbrīvotai personai kopā ar aizpildītu algu nodokļa grāmatiņu izsniegt arī paziņojumu, un nogādāt VĪD šo paziņojumu līdz nākamā mēneša 15.datumam
Sociālais nodoklis un iedzīvotāju ienākuma nodoklis budžeta tiek pārskaitīts pirmajā algas izmaksu dienā.
Pievienotās vērtības nodokļa uzskaitei pielieto kontu 5721 "Norēķini ar budžetu par PVN".
Priekšnodokļa atskaitīšana pievienotās vērtības nodoklim notiek atbilstoši LR likuma "Par pievienotās vērtības nodokli"!0. panta prasībām .
uzņēmējdarbības valsts riska nodeva arī tiek pārskaitīta.
UIN avansa maksājumi, ja maksājat dabas resursu nodokli utml.
Думаю , в то время когда методики"спускались" было легче и бухгалтерам и проверяющим.Как бы ни компетентны были третьи персоны- у них выдать уже голова идет кругом от нашей самодеятельности. Может придет время и все вернется на круги своя?
Cleo paldies!
Man patiešām izkrīta no galvas riska nodeva
Pierakstišu klāt.DRN man nav.
uzmetu apmēram kā es domāju šādai metodikai būtu jāizskatās, nosūtītu Jums Rcs, varbūt rodas kādas idejas.
VID kak maljenjkoje ditjo, ho4et skazku, zna4it nado so4injitj

šutka.
Aizvērt
Īss pārkāpuma apraksts
Aizvērt
Rediģēšanas vēsture