По-русски
Piemēram: PVN deklarācija

Uzmanību! Jūs šobrīd skatāties forumu ierobežotā režīmā - autorizējaties (lapas augšdaļā) vai reģistrējaties lai piekļūtu visām foruma iespējām (tēmas / atbildes izveidošana, piekļuve sarakstiem «Atlasītās», «Manas tēmas», «Neizlasītās»).

Grāmatvedības uzskaites jautājumi. Lietvedība

kases aparāts un uzņēmuma kase Uz tēmu sarakstu

kases aparāts un uzņēmuma kase
Iepriekš atvainojos, ka spečukiem šis atkal liksies stulbs jautājums, tomēr ceru arī uz kādu nopietnu atbildi (par cik līdz šim nav bijusi darīšana ar kases aparātu) :)Gribu tikai pārliecināties, ka nekļūdos! Tātad kases aparātā maiņas naudu jāliek katru dienu iekšā un vakarā jāņem viss ārā (citādi no rīta kases aparāts "neredz" naudu, ja tā ir atstāta iekšā kā maiņas nauda). Tātad arī katru dienu atsevišķi jāgrāmato no uzņēmuma kases ieliktā nauda kases aparātā un vakarā izņemtā nauda no EKA un ielikta uzņēmuma kasē. Tas viss notiek caur īpašnieka vārdu kases orderos. Tā ir ok? Vai par kases aparātu arī jāved kases grāmata, vai pietiek ar EKA žurnālu un uzņēmuma kopējās kases grāmatu (kur katru dienu parādās maiņas nauda un ietirgotā nauda) ? Protams, EKA ir atsevišķs konts, bet vai tam jābūt kā kases kontam vai kā parastam?
Mixe
Mixe 14.09.2009 15:42
113 ziņojumi

Atbildes (9)

Man EKA ir atsevišķs konts 2611.

Par EKA pilda EKA žurnālu.

Es 1x ieliku maiņas naudu EKA no uzņēmuma kases D2611 K2610 un viss.

Inkasējot naudu no EKA - kases ieņēmumu orderis D2610 K2611 (klāt inaksācijas čeki).

Dienas beigās ar grāmatojumu iereģistrēju ieņēmumus no EKA D2611 K6 KPVN, izgrāmatoju norēķinus ar kartēm D2320 K2611.

Līdz ar to man dienas beigās konta 2611 atlikums sakrīt ar EKA žurnālā uzrādīto pārejošo maiņas naudas atlikumu.
Kolibri
Kolibri 14.09.2009 16:27
486 ziņojumi
Maiņas naudu nenodod uzņēmuma kasē, līdz ar to orderi neraksta. EKA kases grāmatu neved, to vajag uzņēmuma kasei.
Milis
Milis 14.09.2009 16:31
123 ziņojumi
Liels paldies par atbildēm!

Tagad nav īstas skaidrības par maiņas naudu, ja to ieliek vienreiz nevis katru dienu, tad dienas beigās tiek ņemta ārā tikai ietirgotā nauda. Bet vai nav tā, ka kāda pārbaude var pārbaudīt kases aparātu, un tad atskaitē izdrukātā nauda nesakritīs ar reāli kasē esošo, jo maiņas nauda atskaitē neparādās, ja nav ielikta katru dienu. Un tad var rasties aizdomas, ka tā ir kasē neiesista nauda. Vai arī es dzīvoju "viduslaikos" un tādas pārbaudes tagad nav? Gribas, lai viss būtu kārtībā.
Mixe
Mixe 14.09.2009 16:38
113 ziņojumi
http://www.vid.gov.lv/default.aspx?tabid=8&id=838&hl=1 ---Metodiskais materiāls "Kases aparāti un kases sistēmas"

MK Noteikumi Nr. 282 Nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu lietošanas kārtība
Slazda
Slazda 14.09.2009 17:02
1616 ziņojumi
Почитайте методичку. Особенно-- 1.2. Kases aparāta, kases sistēmas, tirdzniecības automāta žurnāla aizpildīšana и всё станет понятно!
Slazda
Slazda 14.09.2009 17:05
1616 ziņojumi
Milis - Jūs nu gan pilnīgas blēņas sastāstījāt!

Andaz
Andaz 14.09.2009 18:58
27897 ziņojumi
Andaz, varbūt tad pateiksiet, kā ir pareizi? Noteikumos izlasīju to, ka katrs pats nosaka maiņas naudas ielikšanas kārtību, un arī to, ka varu katru dienu nerakstīt maiņas naudu uzņēmuma kasē ar orderi, ja vien žurnālā tā ir ierakstīta pareizā vietā. Lūdzu pakomentējiet, ko Milis pateica nepareizi?
Mixe
Mixe 14.09.2009 19:38
113 ziņojumi
Es par to, ka kases grāmatu kārto ne tikai galvenajā kasē, bet jebkurā kasē. Tas pats attiecas uz kases orderu izrakstīšanu. Jebkurā struktūrvienībā jānosaka skaidras naudas lietošanas principi.

Ja kādā no likumdošanas aktiem ir ierakstīts, ka maiņas naudu var neuzskaitīt ar kases orderiem, tad to, protams, var nedarīt. Ja likumdošanas aktā tāda teikuma nav - jāiekārt struktūrvienības kase.
Andaz
Andaz 14.09.2009 19:49
27897 ziņojumi
Es maiņas naudu no kases iedevu kasierim kā avansu D238x K2610 (noteiktu summu) ar attiecīgu izdevumu orderi un mērķi, kuru viņš smuki katru dienu ieliek EKA un vakarā izņem, izdarot attiecīgus ierakstus EKA žurnālā. Uzņēmuma kasē es grāmatoju tikai dienas ieņēmumus ar ieņēmumu orderiem pēc X atskaites. Tā maiņas nauda viņam paliek uz rokas, bet man kontā 238x D, līdz to nenodos.
Booster
Booster 15.09.2009 11:31
143 ziņojumi

Paldies pateica

Nosūtīt ziņojumu Pievienot Kontaktiem

Vietnes izmantošanas laiks bez autorizācijas ir beidzies!

Lai varētu turpināt izmantot vietni, jums ir jāautorizējas vai jāreģistrējas.

Pēc 10 sekundēm jūs automātiski novirzīs uz reģistrācijas lapu.