Uzmanību! Jūs šobrīd skatāties forumu ierobežotā režīmā - autorizējaties (lapas augšdaļā) vai reģistrējaties lai piekļūtu visām foruma iespējām (tēmas / atbildes izveidošana, piekļuve sarakstiem «Atlasītās», «Manas tēmas», «Neizlasītās»).
Lineārā metode
Vai kāds lūdzu ar piemēru nepaskaidrotu? It kā vienkārša, bet mani mulsina tā grāmatā minētā likviditācijas atlikumvērtība (kā to vispār rēķina gluži jau uz dullo neiedomājas), kura jau pašā sākumā jānoņem nost no objekta iegādes vērtības un tikai tad jādala ar gadu skaitu, lai iegūtu ikgadējo nolietojuma summu. Bet pētot savas grvedes veiktos rēķinus es neredzu ka kaut kas ņemts nost...Varbūt vienkārši to neparāda datorā? Un tādā gadījumā ja iepriekš jau noņemts tad nolietojumu rēķina līdz objekta nulles vērtībai un tad likvidē? Vai kā?
NNeesmu grvedis, tikai topu par tādu - mācos:))
Lūdzu palīdziet!!!
Atbildes (16)
Likvidācijas vērtību no pirksta gluži neizzīž
Tā ir vērtība par kāda pēc noteiktā lietošanas laika PL pārdos vai vnk likvidēs.
Piem. direktors nopērk auto par 30000 latu un pasaka, ka brauks tikai 3 gadus ar to autiņu un tad pirks atkal jaunu. Tas nozīmē, ka likvidācijas vērtība ir tā, par kuru varēs šo auto pārdot. Izpētam, cik maksā uz doto brīdi 2 gadus vecs tādas pat maksas autiņš un tā arī būs likv.vērt. Pieņemsism, ka 20000.
Kā tas ietekmē nolietojumu?
30000:5gadi=6000 nolietojums gadā (ja nepiemēro likv.vērt.)
30000-20000=10000/3g.=3333.3333 noliet.g.
Ir taču starpība, vai ne? Izmaksās 6000 vai 3333?
Ja likv.vērtība nav būtiska, tad to var neņemt vērā rēķinot finanšu nolietojumu. Piem., ja PL maksā 30000, bet tā likv.vērt.ir kaut kādi 150, tad tā ir nebūtiska attiecībā pret PL.
Nodokļu nolietojumu šī vēetība neietekmē.
Pamatlīdzekļa likvidācijas vērtība - aplēstā vērtība, kuru uzņēmums varētu iegūt, pārdodot PL tā lietderīgās lietošanas laika beigās, un no kuras atskaitītas gaidāmās atsavināsanas izmaksas.
Savā uzņēmumā mēs tādu nelietojam.
Bet tie piemēram 2000 ir kaut kur jāatrunā ne? Kāds direktora rīkojums droši vien? Un kā tad es datorā to parādu piemēram (es te tagad teoretizēju, lai labāk izprastu, jo datorā šobrīd neko nevādīšu nekādus datus)? Noteikti ir vieta, kur atskaita šo vērtību ja? Vai arī to parāda papīros/rīkojumā un datorā jau kā uzskaites vērtībā rakstu summu no kuras jau atskaitīta likviditācijas vērtība?
Nu laikam jau tādi glupi jautājumi, bet lūdzu piedodiet studentam...:-/
Savukārt - lineārā metode, tas ir tāds aprēķins pēc kura vadoties katru mēnesi noraksta vienādāku nolietojuma summu.
Paga, tad es neko vairs nesaprotu...Vai tad lineārai metodei nav obligāts šī likvidācijas vērtība? Tā vismaz no grāmatām sapratu. Tad sanak ka to vērtību var summai noņemt nost pie jebkuras metodes, tikai tālāk atšķiras kā rēķina nolietojumu ēc kādas metodes ja?
Protams, ka jābūt rīkojumam. Bet katram jāņem vērā summas būtiskums. Un no tās vadoties - vai likv.vērtība ietekmēs vai neietekmēs nolietojuma aprēķinu un tālāk gad PZA, gan bilanci.
Mans piemērs norāda, ka pie būtiskas likv.vērtības uzņēmuma gada rezultāts tiek ļoti būtiski ietekmēts. Gan PL vērtība samazināta, gan zaudējumi mākslīgi palielināti.
Un gada pārskats vairs nedod patiesu ieskatu uzņēmuma aktīvos.
Ja ķeblis maksā 100 lati un likvidācijas vērtība ir 2 lati, nu nav šī summa tik būtiska, lai ietekmētu rezultātus. Norādīt PL kartītē var, bet nolietojuma aprēķinu neietekmēs.
Bet nekādos MK noteikumos nav, ka obligāti jābūt šai vērtībai neatkarīgi no tās lieluma?
Jo man šobrīd vienkārši vajag uztaisīt tabuliņā piemēru kā tas notiek prakstiski un tapēc te ņemos:-D un nesaprotu kurā ailē, lai bāž to likv vērtību:) . Jo man te sanāk tā, ka ja piemēram objekts maksā 10 000Ls un lietots tiks 5 gadi un un gada amortizācijas atskaitījums ir 2000, tad man sanāk, ka jau 4 gada beigās objekta atlikusī vērtība ir 2000, tad piektajā gadā es šo PL norakstu un vairs nekādu nolietjumu nerēķinu ja? Nav man obligāti jāizvelk pa tiem pieciem gadiem?
Izņemot noteikumus, vēl pastāv grāmatvedības standarti, un šajā gadījumā Jums derētu palasīt 7.LGS
Bet tā arī nesapratu vai lineārai metodei obligāti nāk līdzi tā likv. vērtība? Vai tā ir jebkurai metode, tas tak standartos nav rakstīt..tie domāti tiem, kam kaut kāda sajēga no grvedības, ne pirmā kursa studentam...:)) šobrīd par grvedi nestrādāju un likumi un noteikumi man ir tikpat kā ķīniešu ābece - lasu, bet neko nesaprotu, tapēc jau domāju apvaicāšos gudrākām galvām...Bet lai nu paliek, gan jau kaut kā tikšu galā:-D
Likvidācijas vērtība nevienam līdzi nestaigā!
Man šķiet, ka uzrakstīju pietiekami skaidri! Un standartā arī ir skaidri un gaiši uzrakstīts! Da, lasiet, beidzot!
Likvidācijas vērtībai nav nekāda sakara ar nolietojuma metodi! Nolietojat kaut pēc ģeometriski degresīvās!
Tikai neizdomājat pēc tam strādāt par grāmatvedi!
Likvidācijas vērtību, kuru dažreiz literatūrā sauc arī par lūžņu vērtību, var noteikt un var arī nenoteikt. Tai nav nekāda sakara ar nolietojuma metodi. Mūsu uzņēmumā likvidācijas vērtība netiek noteikta.
Bumbierīt, izskatās, ka Jūsu grāmatvede visu dara pareizi. Mūsu uzņēmumā arī netiek noteikta likvidācijas vērtība.
Bet var arī tā. Piemēram:
Dators maksā Ls 600, likvidācijas vērtība Ls 100, nolietojuma periods 5.gadi Atrisinājums - 5 gadus pēc kārtas katru gadu noraksta Ls 100, paliek Ls 100 bilances vērtība uz mūžīgiem laikiem vai līdz šī datora pārdošanai vai norakstīšanai.
Ir iespēja katru gadu mainīt metodes un PL kalpošanas laiku (pēc standarta). atlik. vērtība 100, tad pieņemt lēmumu ko darīt ar PL- norakstīt, tirpināt lietot, pārdod un t.l.
Aizvērt
Īss pārkāpuma apraksts
Aizvērt
Rediģēšanas vēsture