Uzmanību! Jūs šobrīd skatāties forumu ierobežotā režīmā - autorizējaties (lapas augšdaļā) vai reģistrējaties lai piekļūtu visām foruma iespējām (tēmas / atbildes izveidošana, piekļuve sarakstiem «Atlasītās», «Manas tēmas», «Neizlasītās»).
Kases grāmata
atkal pacēlās jautājums par kases operāciju uzskaites noteikumiem - un konkrēti par punktu „9.6. kases grāmatu obligāti noslēdz mēneša pēdējā darbdienā.”
Ja uzņēmumā pēdējā darba dienā nav nevienas kases operācijas, bet saskaņā ar šo pašu noteikumu 9.punkta„9.3. kases operācijas reģistrē, pamatojoties uz kases ieņēmumu vai izdevumu orderiem un norādot kases grāmatā attiecīgā ordera numuru, maksājuma mērķi un kases operācijas summu;”.
Tātad kases grāmatā ierakstus izdara pamatojoties uz kases orderiem, bet ja NAV kases operācijas pēdējā darba dienā, tad šo noteikumu punkti iet pretrunā, jo nevar aizpildīt kases grāmatu, ja nav kases orderu.
Par to pašu liecina MK 584 noteikumu 37.punkta„Kasieris kases grāmatu kārto šādā secībā: 37.1. tūlīt pēc tam, kad ir saņemts vai izdarīts kases ieņēmumu vai izdevumu orderī norādītais skaidrās naudas maksājums, vai tad, kad saņemts kases ieņēmumu orderis, kas sagatavots saskaņā ar kases aparāta žur¬nāla un/vai kvīšu kopsavilkuma datiem, vai kases izdevumu orderis pēc noslēgtā izmaksu saraksta, izdara kases grāmatā ierakstus par kases operācijām;..” Jautājums vai pamatojoties uz MK noteikumu Nr.584 augstāk minēto 9.6.punktuir jāvelk Z burts pa visu kases grāmatas lapu un jāpārnes tikai sākuma atlikums un beigu atlikums šajā mēneša pēdējā darbadienā, ja šajā dienā nav bijušas kases operācijas un uz kā pamata izdara šos ierakstus? Tāda ir VID nostāja vismaz pie mums, ka jāvelk. Kādi ir viedokļi?
Atbildes (57)
turklāt Saskaņā ar LR likuma „Par grāmatvedību” 7.pantu„Grāmatvedības reģistros nedrīkst izdarīt ierakstus, kuri nav pamatoti ar attaisnojuma dokumentu...” Kases grāmata ir kases operāciju uzskaites reģistrs vai nav reģistrs?
Ja kases grāmata ir reģistrs, tad kases atlikuma pārnesums dienā, kad kasē nav notikusi neviena kases operācija, kases grāmatā nav pamatots ne ar vienu attaisnojuma dokumentu, tātad tiek pārkāpts 7.pantsun tiek nepamatoti veikts ieraksts kases grāmatā bez attaisnojuma dokumenta. Likuma „Par grāmatvedību” 8.pantā teikts „Kases operāciju uzskaite ir jāizdara tā, lai katrs saņemtais un izdarītais maksājums tiktu reģistrēts ik dienas. Par katru dienu ir jānorāda kases atlikums dienas sākumā, jāsaskaita dienas ieņēmumi un izdevumi un jāaprēķina atlikums dienas beigās...” Bet ja kases operācijas mēnesi ir teiksim 2 - 3 un nav mēneša pēdējā darbadienā?
Cleo, так мы, вроде, договорились, что этот пункт, скорее всего, относится к тем, кто заполняет кассовую книгу понедельно.
Irena22, da mi dogovoriljisj, da vot VID toka shto podruge viskazal zame4anjije po etomu povodu i konsuljtanti v VID odnjim golosom dolbjat, shto da nado pustoj ljist Z bukvot i perenositj ostatok, potomu shto v MK noteikumos jestj takoj punkt, i 4em ih pereubeditj?
Irena22, viņi pamato ar to, ka pie šī punkta nav piebildes, ja kases grāmatu kārto reici nedēļā.
Cleo, а мы им скажем, что подождем, когда им все разжуют. :)И перечисленные тобой пункты законов перечислим. Вдруг поймут?
Irena22, tak vedj neponjimajut, ja toka shto sporila s konsultantom, ona mne gavarit, pišite pismenno, mi vam otvetim.
Ja man pēdējā kases operācija, teiksim, 30.dat., bet mēnesī31 diena, es rakstu pēdējā lapā 30.-31.dat.Unatlikums ir uz pēdējo mēnēša dienu!
Cleo, iesaku arī uzrakstīt.
Es par vienu jautājumu biju vairākas reizes, dzirdēju katru reizi citu atbildi. Arī rakstīju un saņēmu atbildi, kas atšķiras no mutiskas. Kad viņiem jāatbild rakstiski, tad viņi sāk pavisam citādak domāt, jo iestājas viņu civiltiesiskā atbildība par savu teikto.
un cik daudzi velk kases grāmatā Z burtu, pārnesot tikai atlikumu, ja nav darījuma pēdējā darbadienā? Paceļ rokas/
Думаю, не многие. Очередная придирка.
Лида, а можно поподробнее про viņu civiltiesiskā atbildība par savu teikto.
Frezy, ja Jums ir jāslēdz kases grāmata katru dienu, tad tā nedrikst rakstīt. Ja Jums ir tiesības slēgt
k.gr vienu reizi nedeļā un Jūs to izmantojat, tad to ir jādara regulāri. Visu laiku ir jālieto viena konkrēta uzskaites sistēma. Nevar lekāt - šodien tā, bet rīt un parīt citādi.
Cleo
ziņojumu: 7347 13.06.2005 16:02
un cik daudzi velk kases grāmatā Z burtu, pārnesot tikai atlikumu, ja nav darījuma pēdējā darbadienā? Paceļ rokas/
Es tā ne daru, rokas lejā
про viņu civiltiesiskā atbildība par savu teikto.
Ja Jums audita laikā ir problēmas tapēc, ka Jūs rīkojaties atbilstoši viņu oficiālajai konsultācijai, kas ir sniegta rakstveidā, tad aprēķināto soda naudu Jums ir jāmaksā un pēc tam Jūs varat griezties tiesā ar regresa prasību pret šo institūciju un prasīt zaudējumu atlīdzināšanu. Bet konkretāk par šo jautājumu jāprasa juristiem.
es arī tā nekad neesmu darījusi, rokas lejā.
varbūt var šo jautājumu pacelt kādā no avīzēm ???? Un lūgt VID darbiniekus, vai vislabāk MK darbiniekus izskaidrot likuma normas. Es varētu noformulēt pat rakstiski.
9.3. kases operācijas reģistrē, pamatojoties uz kases ieņēmumu vai izdevumu orderiem (kredītiestādēs un Latvijas Bankā – kases iemaksu un izmaksu attaisnojuma dokumentiem) un norādot kases grāmatā attiecīgā ordera (kredītiestādēs un Latvijas Bankā – kases iemaksu un izmaksu attaisnojuma dokumenta) numuru, maksājuma mērķi un kases operācijas summu;
9.6. kases grāmatu obligāti noslēdz mēneša pēdējā darbdienā.
Вспоминаем советскую бухгалтерию и закрываем кассовую книгу последней операцией отчетного месяца, т.е. если последний кассовый ордер под №15 зафиксирован 25 числа и операций по кассе больше не было, кассир составляет отчет по месяцу и сдает буху, а бух закрывает 1 журнал. Ну нет у меня оснований заполнять лист в кассовой книге 31 числа, если нет ни одного кассового ордера!!!!!
Tt7, nu es jau arī par to pašu, bet man grib iegalvot pretējo.
Cleo, diskusija žurnālā (arī skaidrojumi) vai avīzē paliek runāšanas līmenī. Svarīgi šajā gadījumā ir oficiāla atbilde (vēstule, rīkojums, noteikumi, norādījumi utt.) no konkrētas valsts institūcijas, tikai tad tas būs pamatojums izpildei un viņu atbildībai par teikto.
Пошли их в бухгалтерию! Почему все время нужно изобретать велосипед, если во всем мире на нем давно уже катаются? И этот принцип даже в советской бухгалтерии не был изобретен, а позаимствован из мировой практики.
es jau sāku sacerēt vēstuli. Pagaidām esmu tikusi līdz šādam variantam, kas droši vien nav galīgais. Tt7, atļausiet paķer šajā vēstulē Jūs domu izklāstu, jo domu gājiens mums ir līdzīgs
Aizvērt
Īss pārkāpuma apraksts
Aizvērt
Rediģēšanas vēsture