По-русски
Piemēram: PVN deklarācija

Uzmanību! Jūs šobrīd skatāties forumu ierobežotā režīmā - autorizējaties (lapas augšdaļā) vai reģistrējaties lai piekļūtu visām foruma iespējām (tēmas / atbildes izveidošana, piekļuve sarakstiem «Atlasītās», «Manas tēmas», «Neizlasītās»).

Nodokļi un nodevas

PVN neapliekamie darījumi Uz tēmu sarakstu

PVN neapliekamie darījumi
Sveiki!
No vasaras strādāju uzņēmumā kurā uzņēmums sniedz ar PVN apliekamos darījumus un ar PVN neapliekamos darījumus (medicīnas pakalpojumi).
Iepriekšējā grāmatvede PVN koriģēja ar gada PVN deklarāciju un neveica atsevišķu uzskaiti neapliekamajiem darījumiem.
Es tā parēķināju, ka proporcija ir ļoti neizdevīga, jo sanāk 23 % PVN atgriezt valstij.
Abas ar uzņēmuma īpašnieci izgājām cauri pavadzīmēm, un atzīmējām, kuras summas attiecas uz PVN neapliekamajiem darījumiem. Sanāca krietni izdevīgāk, atņemsies mazāks PVN. Tad nu izdomāju, ka labošu ceturkšņa PVN un turpmāk šos darījumus uzskaitīšu atsevišķi.

Es tik nesaprotu kā sadalīt PVN piemēram telpu apsardzei, LMT? Jo telpas tiek izmantotas gan medicīnas pakalpojumiem, gan tādu preču tirdzniecībai, kuras apliekas ar PVN.

Rēķināt katru mēnesi proporciju tieši priekš šiem 2 rēķiniem? Šķiet tas nebūs pareizi, jo likumā noteikts, ka proporciju rēķina reizi gadā, un tas attiecas uz visu gada laikā iepirkto preču un pakalpojumu PVN!

Kā izdarīt tā, lai vilks paēdis un kaza dzīva? Jo izdevumu priekš nepaliekamajiem darījumiem kopumā ir maz, jo viss jau sagādāts iepriekš un ar šiem medicīnas pakalpojumu sniegšanu nodarbojas pati uzņēmuma īpašniece.
Santa76
Santa76 28.12.2021 16:21
52 ziņojumi

Atbildes (2)

1) Proporciju rēķināt reizi gadā var tikai tad, ja apliekamo darījumu īpatsvars ir virs 95%, pārējos gadījumos proporcija ir jārēķina katru taksācijas periodu. Un tad par gadu jāpārrēķina (likuma 98,pants)

2) Ja jūs nevarat izdomāt kādu tieši daļu no telpu platības izmanto apliekamiem darījumiem un kādu neapliekamajiem (diezgan loģiski...), tad par ar telpām saistītajiem rēķiniem ir jārēķina proporcija. Es personīgi sadalīto PVN priekš apliekamiem darījumiem grāmatoju vienā kontā, priekš neapliekamajiem darījumiem otrā kontā (jo PVN deklarācijas pielikumā tapat ir jāuzrāda) un tad to, kas paliek uz proporciju - trešajā kontā. Un tad ekselī katru mēnesi sarēķinu tā trešā konta PVN-am cik ir neatskaitāmais priekšnodoklis pēc proporcijas.
_susurs_
_susurs_ 28.12.2021 16:46
828 ziņojumi
1). Es personīgi sadalīto PVN priekš apliekamiem darījumiem grāmatoju vienā kontā, priekš neapliekamajiem darījumiem otrā kontā (jo PVN deklarācijas pielikumā tapat ir jāuzrāda) un tad to, kas paliek uz proporciju - trešajā kontā. Un tad ekselī katru mēnesi sarēķinu tā trešā konta PVN-am cik ir neatskaitāmais priekšnodoklis pēc proporcijas.
_susurs_ 28.12.2021 16:46
Paldies!! Darīšu kā Jūs! Laba doma par 3 kontiem
Santa76
Santa76 28.12.2021 16:59
52 ziņojumi

Paldies pateica

Nosūtīt ziņojumu Pievienot Kontaktiem

Vietnes izmantošanas laiks bez autorizācijas ir beidzies!

Lai varētu turpināt izmantot vietni, jums ir jāautorizējas vai jāreģistrējas.

Pēc 10 sekundēm jūs automātiski novirzīs uz reģistrācijas lapu.