Laipni lūdzam jaunajā VGK. Vietne ir atjaunota: ieeja, parole un abonements — tie paši. Kas mainījies

Рождение ребенка - отпуск отцу ребенка 10 дней

Uz tēmu sarakstu
IrinajakAtbildes: 392Saņemti «Paldies»: 14
Pirmā ziņa
Добрый день.
Правильно ли я поняла, что отпуск по рождению ребенка отцу 10 дней оплачивает не работодатель,а vsaa?
Какой код "ziņas par darba ņēmēj."надо подавать в едс,если отец уходит в такой отпуск ?

Всем удачного дня! 🌸

Atbildes 38

ZinmeAtbildes: 1 200Saņemti «Paldies»: 106 ·

Labojumu vēsture

#21
VSAA apmaksā tikai 10 kalendārās dienas, jo viņi nekā nevar zināt kuras ir darba dienas. Ziņas par darba dienām ir tikai priekš darba devēja lai būtu attaisnots kavējums. Tikko izgāju šim procesam cauri ar VSAA atbildi.
https://lvportals.lv/skaidrojumi/347918-paternitates-pabalstu-aprekinas-par-darba-dienam-2023
Darba likums
155.pants. Atvaļinājums bērna tēvam, adoptētājiem vai citai personai
(1) Bērna tēvam ir tiesības uz 10 darba dienas ilgu atvaļinājumu. Atvaļinājumu bērna tēvam piešķir tūlīt pēc bērna piedzimšanas, bet ne vēlāk kā sešu mēnešu laikā pēc bērna piedzimšanas.

VSAA apmaksā 10 DARBA dienas, arī aprēķina formula VSAA ir mainījusies.
Darba devējam nav nekas jāizgudro. Ziņās ar attiecīgiem kodiem norāda darba dienas.
Paldies: 2
LekatAtbildes: 451Saņemti «Paldies»: 31
#22
Давно не сталкивалась с отпуском папочкам.
МК 827 1.приложение Ziņas par darba ņēmējiem: Piezīmes есть такой пункт:
Pielikumā nenorāda ziņas par darba ņēmējiem, kuriem ir piešķirts vai beidzies grūtniecības un dzemdību atvaļinājums, atvaļinājums bērna tēvam vai adoptētājam, vai citai personai, kura faktiski kopj bērnu.

Запуталась: надо подавать ziņas или нет за 10 дней отпуска папе (или другой персоне)
Ant_lvAtbildes: 3 849Saņemti «Paldies»: 713
#23
Haдо. 91/92.
Mu-maijaAtbildes: 16 043Saņemti «Paldies»: 1 510
#24
Nejauciet terminus "atvaļinājums sakarā ar bērna piedzimšanu" (91/92) ar citu situāciju "atvaļinājums bērna tēvam vai adoptētājam, vai citai personai, kura faktiski kopj bērnu", par ko brīdina MK noteikumi.
LekatAtbildes: 451Saņemti «Paldies»: 31 ·

Labojumu vēsture

#25
Nejauciet terminus "atvaļinājums sakarā ar bērna piedzimšanu" (91/92) ar citu situāciju "atvaļinājums bērna tēvam vai adoptētājam, vai citai personai, kura faktiski kopj bērnu", par ko brīdina MK noteikumi.
Вот я и запуталась 😏
МК 827 пункте 8.2. о подаче ziņas par darba ņēmējiem, kuri ir mainījuši vai zaudējuši, ........tai skaitā par darba ņēmējiem, kuriem ir piešķirts vai beidzies bērna kopšanas atvaļinājums, atvaļinājums bērna tēvam sakarā ar bērna piedzimšanu.
и под приложением Ziņas par darba ņēmējiem
Pielikumā nenorāda ziņas par darba ņēmējiem, kuriem ir piešķirts vai beidzies grūtniecības un dzemdību atvaļinājums, atvaļinājums bērna tēvam.
LekatAtbildes: 451Saņemti «Paldies»: 31
#26
то есть "faktiski kopj bērnu" - это относится только к папочкам, которые, вместо мамы сидят с новорожденым до года или 1,5 лет. Правильно?
Ant_lvAtbildes: 3 849Saņemti «Paldies»: 713
#27
Heт.
StarinaAtbildes: 6 686Saņemti «Paldies»: 297
#28
Lekat, 10.11.2023 08:13то есть "faktiski kopj bērnu" - это относится только к папочкам, которые, вместо мамы сидят с новорожденым до года или 1,5 лет. Правильно?
10 дней или полтора года - есть разница ?
LekatAtbildes: 451Saņemti «Paldies»: 31
#29
Starina, 11.11.2023 12:59
Lekat, 10.11.2023 08:13то есть "faktiski kopj bērnu" - это относится только к папочкам, которые, вместо мамы сидят с новорожденым до года или 1,5 лет. Правильно?
10 дней или полтора года - есть разница ?
Тогда к чему относится это, к каким папам?:
"Pielikumā nenorāda ziņas par darba ņēmējiem, kuriem ir piešķirts vai beidzies grūtniecības un dzemdību atvaļinājums, atvaļinājums bērna tēvam vai adoptētājam, vai citai personai, kura faktiski kopj bērnu."
LekatAtbildes: 451Saņemti «Paldies»: 31
#30
Я, конечно, понимаю, что надо подать отчет на 10 рабочих дней отсутствия папы по рождению ребенка. Просто хочется понять, к чему относится эта приписка в правилах 😏
AlbinaAtbildes: 65 131Saņemti «Paldies»: 1 940
#31
Lekat, 13.11.2023 07:41Тогда к чему относится это, к каким папам?:
"Pielikumā nenorāda ziņas par darba ņēmējiem, kuriem ir piešķirts vai beidzies grūtniecības un dzemdību atvaļinājums, atvaļinājums bērna tēvam vai adoptētājam, vai citai personai, kura faktiski kopj bērnu."
Может потому что недавно редакцию поменяли и, как всегда, забыли про "Pielikumā nenorāda ziņas...."
8.2. apakšpunkta jaunā redakcija stājas spēkā 01.01.2022., sk. 46. punktu)

Я сдавала Зиняс, потому что иначе социки не оплатят этот отпуск папе
SlazdaAtbildes: 1 647Saņemti «Paldies»: 60
#32
о применении необл.мин и льготы на иждивенца на время "папиного отпуска" 10 раб.дней. Зарплату за эти 10дней работодатель имеет право не начислять, а необл.мин и льготы на иждивенца считать тоже пропорционально отработанному времени?
Paldies: 1
Ant_lvAtbildes: 3 849Saņemti «Paldies»: 713
#33
Это папино пособие не облагается ПНН, поэтому льготы и НМ применяем в полном размере.
Paldies: 4
SlazdaAtbildes: 1 647Saņemti «Paldies»: 60
#34
Ant_lv, 01.12.2025 20:01Это папино пособие не облагается ПНН, поэтому льготы и НМ применяем в полном размере.
а можете ссылку на статью закона, пжта
Ant_lvAtbildes: 3 849Saņemti «Paldies»: 713
#35
“Par IIN” 9. panta pirmās daļas 7. punkts.
RugelisAtbildes: 1 363Saņemti «Paldies»: 25
#36
Это сейчас 91 код ? в zinas
SlazdaAtbildes: 1 647Saņemti «Paldies»: 60
#37
Rugelis, 16.12.2025 14:05Это сейчас 91 код ? в zinas
да, и 92 код
RugelisAtbildes: 1 363Saņemti «Paldies»: 25
#38
спасибо

Vēlaties atbildēt vai pajautāt?

Lasīt forumu var visi. Lai atbildētu vai pajautātu, ieejiet savā kontā.