Uzmanību! Jūs šobrīd skatāties forumu ierobežotā režīmā - autorizējaties (lapas augšdaļā) vai reģistrējaties lai piekļūtu visām foruma iespējām (tēmas / atbildes izveidošana, piekļuve sarakstiem «Atlasītās», «Manas tēmas», «Neizlasītās»).
Kā ikgadējo atvaļinājumu ietekmē bezalgas atvaļinājums? Uz tēmu sarakstu
Kā ikgadējo atvaļinājumu ietekmē bezalgas atvaļinājums?
Mana grāmatvede apgalvo, ka bezalgas atvaļinājums kaut kā ietekmē ikgadējā atvaļinājuma apmēru. Vai tas tā ir un ja ir, tad kā tieši aprēķināt? Ja godīgi, es pat nesaprotu, kā man jautājumu normāli pajautāt, jo nesaprotu, ko no manis grib grāmatvede
Atbildes (54)
Pēc manas saprašanas - nekā neietekmē. Laiku ieskaita periodā par kuru pienākas apm.atvaļinājums un vid.izpeļņu arī neietekmē.
Darba likums
152.pants Laiks, kas dod tiesības uz ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu
(1) Laikā, kas dod tiesības uz ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu, ieskaita laiku, kad darbinieks bijis faktiski nodarbināts pie attiecīgā darba devēja, un laiku, kad darbinieks nav veicis darbu attaisnojošu iemeslu dēļ, ieskaitot:
1) pārejošas darbnespējas laiku;
2) pirmsdzemdību un dzemdību atvaļinājuma laiku;
3) īslaicīgas prombūtnes laiku;
4) darba piespiedu kavējuma laiku, ja darbinieks prettiesiski atlaists no darba un atjaunots iepriekšējā darbā.
(2) Šā panta pirmajā daļā minētajā laikā neieskaita bērna kopšanas atvaļinājuma laiku.
153.pants Atvaļinājums bez darba samaksas saglabāšanas
(1) Darba devējs piešķir atvaļinājumu bez darba samaksas saglabāšanas, ja to pieprasa darbinieks, kura aprūpē un uzraudzībā pirms adopcijas apstiprināšanas tiesā ar bāriņtiesas (pagasttiesas) lēmumu nodots adoptējamais bērns. Šādu atvaļinājumu piešķir uz laiku, kāds noteikts bāriņtiesas (pagasttiesas) lēmumā par adoptējamā bērna aprūpi un uzraudzību. Ja bāriņtiesa (pagasttiesa) pieņem lēmumu par aprūpes un uzraudzības termiņa pagarināšanu, atvaļinājumu pagarina līdz tiesas sprieduma par adopcijas apstiprināšanu spēkā stāšanās laikam. Šādu atvaļinājumu ieskaita kopējā darba stāžā, bet to neieskaita ikgadējā apmaksātajā atvaļinājumā.
(2) Darbiniekam, kurš izmanto šā panta pirmajā daļā minēto atvaļinājumu, tiek saglabāts iepriekšējais darbs. Ja tas nav iespējams, darba devējs nodrošina līdzīgu vai līdzvērtīgu darbu ar darbiniekam ne mazāk labvēlīgiem darba apstākļiem un nodarbinātības noteikumiem.
(3) Darba devējs pēc darbinieka pieprasījuma var piešķirt viņam atvaļinājumu bez darba samaksas saglabāšanas arī citos gadījumos.
(22.01.2004. likuma redakcijā)
Talāk jāskatas uz bezalgas atvaļinājuma iemeslu un ilgumu
Piemērs no dzīves:
Darbinieks bija sarunājis ar firmas īpašnieku, ka paņems bezalgas atvaļinājumu uz 6 mēnešiem un pastradās ārzemēs.
Atbraucot atpakaļ, turpināja stradāt savā darba vietā. Īpašnieks vienkārši negribēja pavisam zaudēt šo darbinieku.
Galvenais Jums iegaumēšanai:
Šādu atvaļinājumu ieskaita kopējā darba stāžā, bet to neieskaita ikgadējā apmaksātajā atvaļinājumā.
Bet kā tas atspoguļojas uz papīra.. Man ir jāsastāda atvaļinājumu grafiks, kurā es uzrādu periodu, par kādu cilvēkam pienākas ikgadējais apmaksātais atvaļinājums. Tagad tad es nesaprotu, vai man šis periods ir jāpagarina/jāpalielina, vai arī no atvaļinājuma dienām kaut kas jānoņem???
reāls piemērs: darbieiekam pienākas atvaļinājums par laika peroidu no 20.02.2008. - 19.02.2009.
2008.gadalaikā viņam ir bijuši bezalgas atvaļinājumi no 11.02.-15.02. un no 23.07.-31.07. Kā man jārīkojas? Varbūt šādi es labāk sapratīšu

It kā jau tas bezalgas atvaļinājums no 11.02.-15.02. nav vairs šajā periodā, bet atvaļinājuma grafiks tika sastādīts pirms cilvēks paņēma šo b/a atvaļinājumu. Un atvaļinājumu par iepriekšējo periodu viņš izmantoja pilnībā.
vai nu par bezalgas atvaļinājuma dienām pagarini atv.periodu vai par bezalgas atvaļinājuma dienām izskaiti ārā atvaļinājumam pienākošās dienas
Un tas točna tā ir? Jo man te viens saka tā, otrs atkal savādāk.. Kam beigās taisnība, neko nesaprotu.
Nu i kā tad Jūs tagad lemsiet, kuram ir taisnība?
Nu i nezinu, kas izšķirš, kuram ir taisnība

No grāmatvedības nesaprotu ne tik, cik melns aiz naga, Darba likumu mēs katra saprotam savādāk.. Laikam jāiet kauties
Leciigaa
ziņojumu: 1932 05.02.2009 10:39
Galvenais Jums iegaumēšanai:
Šādu atvaļinājumu ieskaita kopējā darba stāžā, bet to neieskaita ikgadējā apmaksātajā atvaļinājumā.
!!!
es jau to teikumu izlasīju!!! Man tas neko daudz nepalīdz. Neieskaita ikgadējā apmaksātā atvaļinājumā un viss, bet atvaļinājuma grafiku vienalga nezinu, kā sastādīt
Что значит "Neieskaita"? Вам количество дней неправильно, на Ваш взгляд, посчитали или сумму отпускных денег?
Bezalgas atv. laiku (faktisko) NEIESKAITA ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma periodā!!!
Vai citādi sakot - Ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma periods tiek laikā pavirzīts uz priekšu par katru faktiskā bezalgas atvaļinājuma laiku !!!
Domāt līdz, ko lasa!
Da es nejau par sevi te uztraucos. Nekas vēl nav skaitīts. Man atvaļinājumu grafiks jāsastāda. Mēs nerakstam katram darbiniekam rīkojumu par atvaļinājumu, bet vienu atvaļinājumu grafiku kopā par visiem darbiniekiem un tad pēc tā grafika vadās, kad kuram ir atvaļinājums un kad kuram jāsaņem atvaļinājuma nauda. Bet man ir neskaidrības, ko man rakstīt pie perioda, par kuru pienākas atvaļinājums un ko man rakstīt pie atvaļinājuma ilguma - nu cik dienas pienākas cilvēkam.
Bet vispār, jo es vairāk lasu, jo man vairāk pielec, ko nozīmē tas - neieskaita! Tas taču nozīmē, ka ikgadējais apmaksātais atvaļinājums netiek samazināts par b/a atvaļinājuma dienām.. Tas tiešām nozīmē to, ka netiek ņemts vērā, aprēķinot kārtējo ikgadējo atvaļinājumu..
Leciigaa
ziņojumu: 1938 05.02.2009 13:56
Bezalgas atv. laiku (faktisko) NEIESKAITA ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma periodā!!!
Leciigaa
ziņojumu: 1938 05.02.2009 13:59
Vai citādi sakot - Ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma periods tiek laikā pavirzīts uz priekšu par katru faktiskā bezalgas atvaļinājuma laiku !!!
Domāt līdz, ko lasa!
Leciigaa
ziņojumu: 1938 05.02.2009 13:59
Domāt līdz, ko lasa!
Bet citi saka, ka netiek aiztikts ne atvaļinājuma periods, ne pats atvaļinājuma garums. Tad sanāk, katrs dara pēc savas saprašanas.. Es ļoti domāju līdzi, ko lasu, bet ja man nav sajēgas no grāmatvedības, tad ir tā kā pagrūti uzreiz apjēgt!!!
Man nevajag pa vairākām reizēm pārkopēt vienu un to pašu. Paldies par palīdzību, bet ja es kādu kaitinu, tad nevajag nemaz palīdzēt.. Lai jau nu 'Jūs pašas vienmēr un visu saprastu ar pirmo reizi, ja ar to nekad nebūtu saskārušās. Tapēc šeit ir tas forums, lai cilvēks, kas grib kaut ko uzzināt, varētu to izdarīt! Paldies!
Lūdzu.
Mums vienkārši IR bijusi labāka audzināšana un tāpēc ESAM labāk labāk mācijušās.
Nu bet es neesmu grāmatvede, es to neesmu mācījusies, tapēc jau konsultējos pie jums. Kāds te sakars ar labāku audzināšanu? Vai visi vecāki saviem bērniem grāmatvedību māca? Un izpratni par Darba likumu?
Aizvērt
Īss pārkāpuma apraksts
Aizvērt
Rediģēšanas vēsture