Uzmanību! Jūs šobrīd skatāties forumu ierobežotā režīmā - autorizējaties (lapas augšdaļā) vai reģistrējaties lai piekļūtu visām foruma iespējām (tēmas / atbildes izveidošana, piekļuve sarakstiem «Atlasītās», «Manas tēmas», «Neizlasītās»).
grāmatvedības uzskaite
Mīļie kolēģi,padalieties pieredzē.Mums uzņēmumā no piegādātājiem saņemtie rēķini ,pavadzīmes un čeki tika kopēti un izveidots piegādātāju reģistrs.Dokumentu oriģināli tika pievienoti pie apmaksas dokumentiem.
Tagad vadība grib ekonomēt līdzekļus un kopijas netaisīt. Vai būs pietiekama uzskaite, ja izdrukāšu no programmas reģistru, bet originālus kā iepriekš pievienošu apmaksas dokumentiem?
Atbildes (36)
Irenaz, satraukumam nav pamata. Diez vai jaut. autorei ir kas apjomā dižs. Un arī lielu apjomu arī tā var kontrolēt ļoti labi, bet tas būtu darbietilpīgāk. Bet ne jau pārbaudes dēļ.
Man gan Dziļuma savulaik mācīja!
Ka piegādātāji (pēc uzkrāšanas principa) atsevišķi, pircēji atsevišķi, avansu norēķini atsevišķi...
Bankā un kasē nemētājas neatbilstoši dokumenti - orderi un kopsavilkumi.
Bet - katrs taisa tā, kā uzņēmuma metodikā noteikts! Kaut visu vienā kaudzē.
Vienu laiku grāmatvežu kursos mācīja, ka rēķini un pavadzīmes, kuri saņemti no piegādātājiem ir jāliek kopā ar bankas dokumentiem, t.i. pie m/u veicot apmaksu. Es reiz pārņēmu grāmatvedību, kur tādā veidā tika veikta dok-tu uzglabāšana. ĀRPRĀC- it sevišķi, kad atnāca audits, un bija jāmeklē pa bankas dok-tiem visi rēķini un pavadzīmes (samaksa netika veikta savlaicīgi, dažreiz pat pēc gada!!!)
Lai Dievs nogriež vēlreiz ko tādu piedzīvot
Man savulaik mācīja, ka katrai saimnieciskajai darbībai ir jāiekārto atsevišķs reģistrs, ja darījumi ar piegādātājiem tad mapīte "Piegādātāji" ja realizācija, tad- "Debitori", ja skaidrās naudas darījumi- "Kase", ja bezskaidras naudas norēķini- "Banka".
Es apkapoju ļoti mazu uzņēmumu.Un man princips ir tāds pats:
1)Mape"Banka"
2)Mape"Kase"
3)Mape"Rēķini"
4)Mape"Pavadzīmes"
5)Mape"Avansa norēķini"
6)Mape "Algu saraksti un tabeles"
7)Mape "POS Termināls"'
8)Mape "Ieņēmumu uzskaite"
9)Mape"PVN deklarācijas"
10)Mape"Soc.atskaites"'
Tās nu būtu galvenās mapes, ar kurām
darbojos.Irprotams Rīkojumi,pamatlīdzekļi,Darbinieku kartītes,Sadarbības partneru līgumi.+ grāmatvedības programma"Zalktis".
Šo kārtību es pārņēmu no grāmatvedes un cenšos turpināt.Lielajiem varbūt var savādāk.:-)
Mape "Ieņēmumu uzskaite" - а что в этой папке, если не секрет?
Инн, это тайная папочка, видишь перед ней мордочка в темных очках
3)Mape" Saimn.Rēķini+Pavadzīmes"
4)Mape" Preču pavadzīmes"
у меня так, а остальное так же, только отчеты все вместе по месяцам.
Еще есть папкм
оборотки
акты сверки
6 журнал
инв.акты, акты списания
письма
Ir gadījies pieņemt grāmatvedības kur dokumenti pēc principa- kad maksā pie bankas pievieno pavadzīmi; kad saņem naudu - pie bankas pavadzīme par kuru maksā.Ne mazums pūļu jāpieliek lai pēc tam audita gadījumā atrastu kur ir nodokļa rēķins kurš likts uz priekšnodokli maijā bet samaksāts oktobrī.
Pati kā veco laiku stagnāts strādāju pēc principa- 531 vāki- visas iegādes uz pārtskaitījuma Pamatā izdalu atsevišķi ES piegādes, kuras grāmatoju arī atsevišķā 532 kontā Dokumentus kārtoju katru mēnesi datumu secībā- nevis kad ievada tad saliek kaudzītē. Darbs ir; laiks aiziet bet ja kautko jāatrod praktiski nav problēma.
231- parasti kārtoju pavadzīmju Nr secībā- vienlaikus kontrolējas pavadzīmju Nr izlietojums.
Bet gadās kuriozs:
aizbraucu uz cita rajona tematisko pārbaudi- atver kasi- pie ordera EKA čeks pa pavadzīme apmaksāta skaidrā naudā ( ja tie ir izņēmuma gadījumi grāmatoju caur 531 vēkiem- kur datuma secībā ir pavadzīmes -lai nepazūd vajadzības gadījumā iegādes no klienta. Uz odrera uzraksts K261 D-531 Tekstā firma xx par pavadzīmi Nr ccccc- diemžēl nav pavadzīmes datums izdrukā uz ordera- ziniet bija liels "tracis" kā atļaujos pie ordera nepievienot pavadzīmi un uz kāda pamata nespēju tematiskās pārbaudes telpā neesot pie sava datora pateikt pēc ieņēmumu ordera kur ir pavadzīme. Neko nelīdzēja mana taisnošanās ka izdevumus un priekšnodokli attaisnojošie dokumenti ir hronoloģiskā secībā reģistrā pie iegādēm nevis apmaksas dokumentiem . - Tā kā gadās visādi. Nekad nezini kuram kas ienāks prātā. :'(
Liec kā gribi- tik un tā visiem pa pratam neizdarīsi.
Aivareno, mani arī ieinteresēja mapes Rēķini un Ieņēmumu uzskaite- vai tas nav viens un tas pats?
Un kas glabājas mapē grāmatvedības programma"Zalktis"?
Šausmināties var tikpat labi par vienu attaisnojuma dokumentu grupēšanas principu, tikpat labi - par otru. Arī kārtību un pārskatāmību var nodrošināt abos variantos.
Daudzkas izvēlē ir atkarīgs tieši no pamatdarbības veida un vēl citiem faktoriem.
Bet labam grāmatvedim jāspēj sekmīgi darboties ar abiem.
Tāpēc ar aizstāvības depešām aizrauties nav nekādas vajadzības. IMO
Atgriežoties *pie pirmavota* - autores jautjuma:
- Vai būs pietiekama uzskaite, ja izdrukāšu no programmas reģistru, bet originālus kā iepriekš pievienošu apmaksas dokumentiem?
mana atbilde ir - JĀ.
Paskaidroju:
Smaidiņš ar brillītēm, tur tekstā, gadījās nejauši.
Mapē "ieņēmumu uzskaite" ir Akts katru mēnesi ar Z Nr.2 atskaiti no EKA par konkrētās tirdzniecības vietas kopējiem mēneša ieņēmumiem = Skaidra nauda+ bankas termināls.
Mapē "Rēķini" ir ienākošie rēķini no lattelekom, telpu nomniekiem un citiem .
+ grāmatvedības programma Zalktis domāts , kas es kārtoju grāmatvedību ar programmu, nevis ar roku.
No grāmatvedības programmas speciāli nekādus pārskatus nedrukāju.Tikai nepieciešamākos - kasi, norēķinus ar piegādātājiem, atskaites, bankas pārskatus, virsgrāmatu.
Special
*Nejauši* gadās tad, ja numerācijai lieto salikumu: ciparu *8* un iekavu * ) * bez atsaepes. Varat pamēģinat, kas sanāk tomēr lietpjo4 atstarpi. Negalvoju, ka iznākums būs cits. Vispār - izmantojot parastās iekavasm iespējamas daždažāas nejaušības, jo ar to palīdzību tiek formēti *smaidiņi*.
Es uzskaitījumam izmantoju citas iespējas.
Cipar rītā, diendienā un vakarā vēlā - tas man par daudz...
... tāpat jau bez kļudiņām neiztikt....
Piekrītu ANdai, Aivareno u.c., kuri atbalsta tād ugrāmatvedībs dokumentu kārtošanu.
Pavadzīmes un rēķinus brošēt kopā ar bankas izrakstiem (pēc manām domām) var tādā firmā, kur mēnesī ir 4 pavadzīmes.
Ja man mēnesī ir pilni vāki, piemēram, tikai ar pavadzīmēm par saņemto pārtiku vai citā firmā par saņemtajām precēm, tad nespēju iedomāties, kā varētu kaut ko atrast, ja es piešūti visu vienā čupā, kā te daži piedāvā.
Savukārt mēneša ietvaros saņemtie dokumenti man nav pa datumiem, bet ir alfabēta kārtībā pa klientiem. Man tā ir ērtāk, jo dzīve ir tāda, ka ļoti bieži kādam kaut ko vajag.
Izejošie rēķini gan ir numuru kārtībā.
Starp citu, manā failu glabātuvē ir Lietu nomenklatūras paraugs grāmatvedībā. Ar visiem dokumentu glabāšanas termiņiem.
Es pavadzīmju trešos eksemplārus un rēķinu kopijas šuju mapē 5310-piegādātāji. Mapes sākumā iešuju izdruku no datorprogrammas. Dokumentus šujot mapē, kontroles nolūkos, katram uz stūrīša uzrakstu Nr.pēc kārtas (nejaukt ar iegrāmatojuma Nr.) un šo numuru atzīmēju izdrukā pret attiecīgo dokumentu un varu būt droša, ka neviens iegrāmatotais dokuments nav pazudis. Ja jāatrod kādas firmas izrakstītais rēķins, pēc šī Nr. tas izdarāms dažu sekunžu laikā. Dokumentu apjoms mums var būt līdz kādiem 130 mēnesī.
Pavadzīmju pirmos eksemplārus un rēķinu orģinālus šuju mapē "Bankas dokumenti". Uz katra dokumenta ir vadītāja rīkojums "Apmaksāt", paraksts un datums - atkal iekšējās kontroles elements.
Aizvērt
Īss pārkāpuma apraksts
Aizvērt
Rediģēšanas vēsture