Uzmanību! Jūs šobrīd skatāties forumu ierobežotā režīmā - autorizējaties (lapas augšdaļā) vai reģistrējaties lai piekļūtu visām foruma iespējām (tēmas / atbildes izveidošana, piekļuve sarakstiem «Atlasītās», «Manas tēmas», «Neizlasītās»).
Apstulbu, no jautājuma
Varbūt ja ir bijušas tēmas tad norādiet lūdzu tās
Bet ir jautājums
Darbinieks, kas ir tikai 14 gadi vai viņš pakļaujas likumam par sociālo apdrošināšanu? un Ziņās par darba devēju viņš ir jāuzrāda? Ja ir ar kādu kodu?
Atbildes (28)
Likums Par valsts sociālo apdrošināšanu
5.pants Sociāli apdrošināmās personas
(1) Sociālajai apdrošināšanai obligāti ir pakļauti visi 15 gadu vecumu sasniegušie darba ņēmēji, kurus nodarbina darba devējs — iekšzemes nodokļu maksātājs vai citas dalībvalsts nodokļu maksātājs, personas, kuras kopj bērnu, kas nav sasniedzis pusotra gada vecumu, personas, kuras saņem bezdarbnieka pabalstu, nestrādājoši invalīdi, personas, kuras saņem bērna invalīda kopšanas pabalstu, personas, kuras saņem maternitātes, paternitātes vai slimības pabalstu, personas, kuras saņem atlīdzību par adoptējamā bērna aprūpi, personas, kuru laulātais (kam piešķirts diplomātiskais rangs saskaņā ar Diplomātiskā un konsulārā dienesta likumu) pilda diplomātisko un konsulāro dienestu ārvalstīs un kuras uzturas attiecīgajā ārvalstī kā diplomātisko un konsulāro dienestu pildošas personas laulātais, personas, kuras atrodas attiecīgajā ārvalstī dienesta pienākumus pildoša karavīra laulātā statusā, izņemot gadījumu, kad karavīrs piedalās starptautiskajā operācijā, militārajās mācībās, manevros vai atrodas komandējumā, un pašnodarbinātie.
Jā paldies Izlasīju
Bet radās vēl viens jautājums, tomēr palieku pie sava, ja darbiniekam ir 14 gadu tad likums par sociālo apdrošināšanu uz viņu neattiecas

un tad man nav jānodod ziņas par šo darbinieku un nav jāiekļau ziņojumā par VSOAI
vai tomēr es kaut ko nesaprotu
Зиняс не надо, так как социально он не застрахован.
А зинеюмс надо с подоходным налогом и риска нодевой. Есть для таких отдельная клеточка.
Maija
tad ziņijumā man kurā daļā tas ir jāiek iekšā? Es mēģinu iesniegt atskaiti EDSā, un ja lieku viņu pie "Personas kas nav sociāli apdrošināmas" tur nav tādas pazīmes
un es nesaprotu vienu, ja šo darbinieku neattiecas likums par sociālo apdrošināšanu, tad kāpēc man viņš ir jāiekļau ziņojumā?
Lūdzu izskaidrojiet, nu nekādi nesaprotu:-<
jo pie "Personas, kas nav sociāli apdrošināmas" nav ailes riska nodevai
Зинеюмс сдается еще и на удержание подоходного налога. А почему там нет риска нодевы, я не знаю. Может недодумали. Не так много у нас работников моложе 15 лет. Но если он работник, то риска нодева за него должна платиться.
to jau es saprotu
varbūt kāds var paskaidrot
varbūt ir bijušas situācijas
uzdevu jautājumu VIDam, bet kad tie atbildēs
kāpēc gan neuzzvanat savas VID nodaļas EDS daļai?
Mutiski viņi pateica man jā Ziņojumā ir jāiekļau, pie personām kas nav sociāli apdrošināmas, bet prakstiski paskaidrot nevarēja
EDSā iesniedzot sadaļā "personām kas nav sociāli apdrošināmas" nav vietas kur ielikt uzņēmējdarbības riska nodevu, jo tur ir tikai divi varianti
- Personas, no kura darba ienākumiem IIN ietur pie iepriekšējā darba devēja
- DŅ strādā un dzīvo ārpus LR
Kur man to nabaga bērnu likt? Vai labāk izikties par beigtu govi un nemaksāt nodokļus
un iekļaut pārējās atsites daļās nevaru, jo viņam nav jārēķina soc nodoklis
Отпустить ребенку, пусть гуляет. А на мороженое денег выдать просто так.
Нечего лишать детства.
aha nebūtu jau slikti, tur mamma tāda ka bail metās
Starp citu - likumā IR uzskaitīts, kas ir personas, kan nav sociāli apdrošināmas. Bet pusaudzis līdz 15 gadu vecumam NAV šajā likumā pieminēts.
Likumā ir minēts, ka sasniedzot 15 g.vecumuviņš kļūst sociāli apdrošināms, bet pirms tam nē!
Liepal, esiet uzstājīgāka un pieprasiet lai darbinieki, kas koordinē EDS tskaišu iesniegšanu Jums pasaka, kur konkrēti likt to darbinieku un kā uzrādīt nodokļus par viņu. Tas ir viņu pienākums Jums sniegt pskaidrojumus.
Cleo! Man kā tai filmā jāsaka: "Māmiņ! Cik tu esi naiva!"
Kad EDSā bija ielikts PVN1 saskaitāit pa 500 latiem, es zvanīju un pajautāju, kā tā var būt, ja MK noteikumos noteikts 100! Viņa sākumā man teica, ka tas nozīmē, ka tūliņ būs izmaiņas MK noteikumos. Bet tā kā es nelikos mierā, viņa man atbildēja tā: "Es jums iedošu telefona numuru tam, kas taisa EDS, jūs viņam piezvaniet un izstāstiet, kā pareizi jābūt!" Tai brīdī paliku mēma!
Varbūt tomēr atradīsies kāds kurš ir iesniedzis atskaites ar šādiem darbinieciņiem!
Jo Vid atbilde būs ilgi jāgaida:-<
Domāju, ka jāsūta ziņas par darba ņēmējiem, jāuzrāda ziņojumā, jāmaksā riska nodeva.
To, ka nav rēķinātas VSAOI (bet tikai IIN) konstatēs pēc personas koda.
Tur jau tā lieta, ka nav atskaitēs vietas, kur to skolnieciņu iebāzt!
Kaut kas traks- ja jau viņam tāda mamma, ka bail metās, tad kapēc viņa nelaiž skolā to savu bērnu, kas tad nu viņš par strādnieku. Vai tad viņš ir oastāvīgi strādājošais?
Aizvērt
Īss pārkāpuma apraksts
Aizvērt
Rediģēšanas vēsture