Uzmanību! Jūs šobrīd skatāties forumu ierobežotā režīmā - autorizējaties (lapas augšdaļā) vai reģistrējaties lai piekļūtu visām foruma iespējām (tēmas / atbildes izveidošana, piekļuve sarakstiem «Atlasītās», «Manas tēmas», «Neizlasītās»).
saimnieciska darbība, žurnāla aizpildīšana Uz tēmu sarakstu
saimnieciska darbība, žurnāla aizpildīšana
Labdien.
Man ir saimnieciskā darbība.
Palīdziet man lūdzu izprast šādus jautājumus:
1. Es samaksāju soc. nodokli, ta ka bija ienākumi, kuri pārsniedz 150Ls. Vai es varu (pec 11.pantaIIN) iekļaut par saimn. darbības izdevumiem un samazināt apliekamo summu. Kādā ailē man ir jāuzrāda šo summu?
2. Es saņēmu ienākumu vienā maksājumā un man tagad ir tikai izdevumi, kuri ir saistietie ar šo saimniecisko darbību ( katru menesi man ir izdevumi: 1. bankas procenti; 2. viens čeks par benzīnu un vēl 1 reizi samaksātais soc. nodoklis.). Vai es varu žurnālā uzrādīt tikai tās operācijas (bankas un čeki) , kuri ir saistīti tikai ar saimn. darbību, saskaņā ar metodisko materiālu punktu 24. Es izmantoju personisko kontu un tur ir ļoti daudz operācijas, kuras nav saistītas ar saimn. darbību, piem. komunālie pakalpojumu maksājumi.
Metodiskais materiāls
par “Saimnieciskās darbības ieņēmumu un izdevumu uzskaites žurnāla”
aizpildīšanu
23. Žurnālā jānorāda visas kredītiestādes (bankas) kontā saņemtās un no tā izsniegtās naudas summas, ja personas kredītiestādes (bankas) kontu izmanto gan norēķiniem saimniecisko darījumu nodrošināšanai, gan ārpus saimnieciskās darbības izdarītiem norēķiniem.
24. Naudas summas, kas gūtas ārpus saimnieciskās darbības un izlietotas personīgajām vajadzībām un, ja tās ir nošķirtas no saimnieciskajā darbībā gūtajām un izlietotajām naudas summām, žurnālā neuzskaita.
25. Ārpus saimnieciskās darbības gūtos ieņēmumus un izdarītos izdevumus žurnālā uzrāda tikai tad, ja persona tos iegulda saimnieciskās darbības vajadzībām (turpmāk - personiskie ieguldījumi) vai izlieto personīgajām vajadzībām (turpmāk - personīgajam patēriņam izņemtie līdzekļi).
26. Ja persona bezskaidrā naudā saņemtos ieņēmumus un izdarītos izdevumus nav reģistrējusi žurnālā pirms kredītiestādes (bankas) konta izraksta saņemšanas, tad bezskaidrā naudā saņemtos ieņēmumus un izdarītos izdevumus žurnālā ieraksta pēc kredītiestādes (bankas) konta izraksta saņemšanas, ievērojot prasības par darīju
Atbildes (14)
Es izmantoju personisko kontu un tur ir ļoti daudz operācijas, kuras nav saistītas ar saimn. darbību, piem. komunālie pakalpojumu maksājumi.
Jāparāda saimn.ž. visi darījumi, lai sakristu bankas konta apgrozījums un atlikumi. Tāpēc jāiekārto saimn.darbībai ATSEVIŠĶS konts lai nebūtu lieka klapata.
VSAOI maksājumus parāda saimn.izdevumos
Parāda ieņēmumus kad tie saņemti un izdevumus kad tie samaksāti kurā mēnesī tie ir tajā arī parāda.
Почитайте обсуждение:
http://www.vgk.lv/ru/forum/4/55750/
Для хозяйственной деятельности нужно было открывать отдельный счет. Если Вы этого не сделали, прийдется отражать в журнале все движения по счету.
mne v VIDe skazali, cto s etogo goda socialjnij nalog ne umenjshaet oblagaemij dohod. Pravda gde mozhno eto posmotretj, ja tak i ne znaju...
poluchila otvet iz VIDa:
Labdien!
1. Likuma „Par iedzīvotāju ienākumu nodokli” 15.pants2.1 daļa nosaka, ka nodokļa likme, ko maksā no saimnieciskās darbības ienākuma, ir 15 procenti, tāpēc likums neparedz VSAOI iekļaut izdevumos un ieņēmumu un izdevumu žurnālā iemaksas reģistrē 22.ailē „Izdevumi, kas nav attiecināmi uz ienākuma nodokļa aprēķināšanu”.
2 Ministru kabineta 20.03.2007. noteikumu Nr.188 II nodaļa nosaka prasības, kas jāņem vērā, veicot saimnieciskās darbības ieņēmumu un izdevumu uzskaites žurnālu. Saimnieciskās darbības ieņēmumus nodokļa maksātājs uzskaita tad, kad tie ir saņemti, bet izdevumus — tad, kad tie ir izdarīti.
Lai varētu pareizi kārtot saimnieciskās darbības ieņēmumu un izdevumu uzskaites žurnālu, ieteikums, saimnieciskai darbībai atvērt atsevišķu kontu kredītiestādē. Žurnālā jānorāda visas kredītiestādes (bankas) kontā saņemtās un no tā izsniegtās naudas summas, ja personas kredītiestādes (bankas) kontu izmanto gan norēķiniem saimniecisko darījumu nodrošināšanai, gan ārpus saimnieciskās darbības izdarītiem norēķiniem.
Соц платежи это не расходы связанные с хоз.деятельностью, а оправданные расходы. Т.е. при составлении годовой декларации соц.налог учитывается как расход при расчете ПНН. А вот при расчете доходов за месяц для уплаты социального ( до 150 лат или выше) уплата социального не берется в расходы, потому как это Не расходы связанные с хоз.деятельностью.
Почитайте 11 статью закона о ПНН где перечислены расходы связанные с хоз.деятельностью, ну НЕТ там в расходах соц.налога самозанятого лица.
В расходы у самозанятого берется ТОЛЬКО социальный который он платит за работников (если у него такие имеются).
Илон, соц.налог вообще хотят выкинуть из расхоов.
Ну пока не выкинули, 10 статью никто не отменял.
10. pants. Attaisnotie izdevumi
1. Pirms ienākuma aplikšanas ar nodokli no gada apliekamo ienākumu apjoma tiek atskaitīti šādi maksātāja izdevumi:
1) nomaksātā sociālā nodokļa summa un valsts sociālās apdrošināšanas maksājumi;
Лень счас искать, но было какое-то письмо ВИДа на эту тему.
Письмо письмом, но в законе пока никаких изменений я не вижу.
22.ailē „Izdevumi, kas nav attiecināmi uz ienākuma nodokļa aprēķināšanu”.
esli dohodi 1000Ls, a nalog 50ls, to ja ponimaju, nado platitj 15% IIN s 1000 Ls
Boljshoe spasibo!
Платить надо столько сколько по декларации получиться, а в декларации Вы 50 лат поставите в оправданные расходы и таким образом налог получится платить с 950 лат.
v Vide skazali v 2007 godu nado bilo otnimatj soc. nalog dlja uplati IIN, a v 2008 godu nado platitj IIN s 1000 ls
Aizvērt
Īss pārkāpuma apraksts
Aizvērt
Rediģēšanas vēsture