Uzmanību! Jūs šobrīd skatāties forumu ierobežotā režīmā - autorizējaties (lapas augšdaļā) vai reģistrējaties lai piekļūtu visām foruma iespējām (tēmas / atbildes izveidošana, piekļuve sarakstiem «Atlasītās», «Manas tēmas», «Neizlasītās»).
Lūdzu pakomentējiet!
Labrīt gudrie, zinošie un vienmēr izpalīdzīgie kolēģi!

Ļoti vēlētos zināt Jūsu viedokļus par situāciju, ko aprakstīšu. Jautājumi vairāki un par dažādām tēmām, bet ļoti ceru saņemt Jūsu atbalstu. Mana paziņa pagājušā gada beigās reģistrējusi SIA, visus dokumentus krājusi kaudzē, tikko pabeigusi grāmatvežu kursus un sapratusi, ka neko nesaprot, visu kaudzi nolika man priekšā. Ej nu saproti kaut ko no tās kaudzes uz sitiena. Teicu lai atstāj, ka apskatīšu un apdomāšu. Tagad cilāju tos papīrus un rodas jautājumi, bet laika iedziļināties šausmīgi nav. Pašai ar šādiem jautājumiem saskarties nesanāk. Tāpēc ceru uz jums.
1) SIA reģistrēts Latvijā, bet visa saimnieciskā darbība notiek Zviedrijā (tulkošanas pakalpojumi)
2)Nav neviena noslēgta līguma. Man liekas, ka līgumus vajadzētu, bet Zviedri nekādus līgumus negribot.
3)Ir rēķini, kas izsniegti. Visi zviedru valodā, nav neviena man saprotama vārda, PVN nav uzrādīts. Man šķiet, ka rēķinos būtu jāuzrāda PVN 0%, ja tie izsniegti PVN maksātājam. Kā būs, ja rēķins izsniegts PVN nemaksātājam? Kā ar to zviedru valodu?
4)PVN deklarācijas iesniegtas, bet saņemtās summas uzrādītas kā neapliekamie ienākumi. Pie tam valūta nav pārrēķināta latos darījuma dienā pēc LB kursa, bet gan deklarācijas nodošanas dienā pēc konkrētās komercbankas kursa. Būtu taču jāgrāmato rēķins tā izsniegšanas dienā pēc LB kursa (viss notiek Zviedrijas naudā SEK)un naudas saņemšanas dienā atkal grāmatojam pēc LB kursa, iespējamie zaudējumi vai ieņēmumi no svārstībām uz deklarāciju neattiecas, vai ne?
Atbildes (10)
Jau iepriekš pateicos par Jūsu viedokļiem!!!
Domāju ja visa saimn. darbība notiek Zviedrijā ( vai pakalpojumu sniedzēji arī dzīvo Zviedrijā?)tad vai tur nav jāreģistrē filiāle un jādarbojas un jāmaksā nodokļi Zviedrijā.
Ja tā nav tad pakalpojumi visdrīzāk apliekas ar 0% un dekl jāparāda kā ar 0% apliekami pak. nevis neapliekamie .Ja neapl. personai izraksta šeit tad vai nebija 18%.
Rēķiniem jā būt latviešu valodā vai tulkotiem.
Par valūtas pārrēķinu kā Jus sakiet.
Reāli ir tā, ka firmas īpašniece dzīvo Zviedrijā, bet ir deklarējusies arī šeit. Kā tā var būt, ka ir divas deklarētās dzīvevietas es nezinu.
Šeit rodas vēl jautājums par komandējumiem. Ja tiešām tulks brauktu uz Zviedriju, lai veiktu darba pienākumus, tad saprotu, ka visi ceļa izdevumi, viesnīcas,u.t.t būtu kā komandējuma izmaksas + vēl komandējuma dienasnauda. Bet šet cilvēks dzīvo Zviedrijā, tur reizēm strādā par tulku, pāris reizes gadā atbrauc uz Latviju padzīvoties. Te jau sanāk komandējums mūža garumā LOL! Nu bet tās biļetes kas ir uz un no Zviedrijas droši vien iet uz izdevumiem?
Ja tulks dzīvotu un strādātu Latvijā un brauktu uz Zviedriju savos darba pienākumos tad visas komand. izmaksas.Jacilvēks dzīvo Zviedrijā tad nodokļi par viņu ir jāmaksā Zviedrijā un tas neskaitās kā komandējums.
Ja īpašniece dzīvo Zviedrijā tad viņas braucieni no Zviedrijas uz Latviju un atpakaļ neskaitās kā komand. izdevumi.
Tad šos ceļa izdevumus vispār nevar norakstīt izdevumos, vai uz 8. grupu?
Bet darba brauciens uz Somiju vai Lietuvu , protams būs komandējums!?
Nu bet Latvijā reģistrēts uzņēmums taču strādā pēc LR likumdošanas un nodod visas paredzētās atskaites un pārskatus (arī Gada pārskatu)tāpat kā visi. Kādi nodokļi jāmaksā Zviedrijā, kādi Latvijā? Man liekas, ka "jo dziļāk mežā, jo resnāki partizāni"un būs vien jāķeras pie likumie, bet no kā sākt:-<
Kā ar tiem līgumiem. Par katru darbu nevajag līgumu ar klientu par konkrētā pakalpojma veikšanu. Uz kā pamata tad tie rēķini ir izrakstīti?:-S
P.S. Attālināšos, bet būšu atpakaļ!!! Lūdzu, lūdzu sakiet kāds vēl kaut ko!!!
Paldies, Ilma!
Varbūt vēl kaut kas nāk prātā, ko neesmu pieminējusi, bet būtu jāpievērš uzmanība?
Zviedrijā vajadzīgs pieregistrēties, lai tur veiktu saimniecisko darbību.
Nodokļi jāmaksā Latvijā.
Pakalpojumi apliekas ar 0% PVN.
Rēķinus var izrakstīt arī zviedriski, bet vajadzētu būt tulkojumam latviešu valodā, uz rēķina būtu jābūt arī pārrēķinam LVL.
Līgumiem jābūt.
Ja viņa dzīvo Zviedrijā, tad tas nav komandējums, tātad visi ceļa izdevumi ir dabinieka labums, apliekams ar nodokļiem.
Vai arī no personīgiem līdzekļiem jāapmaksā.
Paldies, meitenes, par atbalstu! Un vēlreiz par to reģistrēšanos Zviedrijā. Ja pareizi saprotu, tad tas ir Zviedrijas ieņēmumu dienests, kur ir jāreģistrējas kā Latvijās uzņēmumam, kas veic saimniecisko darbību Zviedrijā!? Vai jūs nepateiktu kādu likumu, kur par to teikts, jo tad vajadzētu tai meitenei pašai pastudēt tā stingrāk par to visu.
Un vēl viens jautājums. Ja šis SIA grib slēgt telpu nomas līgumu ar fizisku personu (pati īpašniece) un daļu sava dzīvokļa noformēt par biroju, tad kādi tur ir nosacījumi. Fiziskai personai taču jāreģistrējas VID kā nodokļu maksātājam un jāmaksā nodokļi no šiem ieņēmumiem, vai ne? Kas vēl?
Patiesībā mani mulsina šī biroja nepieciešamība, jo Latvijā jau neviena nav, kas tur varētu strādāt, izņemot reizes, kad pati īpašniece ir Latvijā. Vai šādi jautājumi neradīsies arī VID, jo ja ir birojs, tur taču, manuprāt, kādam ir arī jāstrādā, jābūt kādam noteiktam darba laikam?!?
Tas, ka jāregistrējas Zviedrijā, nosaka vinu likumdošana.
Var slēgt ar fizisku personu. Ja nav registrējies ka saimnieciskās darbības veicējs, tad ienākuma nodoklis 25% jaietur izmaksas brīdī. Jādod VIDam pielikums par IIN
Aizvērt
Īss pārkāpuma apraksts
Aizvērt
Rediģēšanas vēsture