Uzmanību! Jūs šobrīd skatāties forumu ierobežotā režīmā - autorizējaties (lapas augšdaļā) vai reģistrējaties lai piekļūtu visām foruma iespējām (tēmas / atbildes izveidošana, piekļuve sarakstiem «Atlasītās», «Manas tēmas», «Neizlasītās»).
Summētais darba laiks
Labdien, darbiniekam noteikts summētais darba laiks, DL 140 pants nosaka,
140.pants Summētais darba laiks
(1) Ja darba rakstura dēļ nav iespējams ievērot attiecīgajai darbinieku kategorijai noteikto normālo dienas vai nedēļas darba laika ilgumu, darba devējs pēc konsultēšanās ar darbinieku pārstāvjiem nosaka summēto darba laiku.
(2) Summētais darba laiks nedrīkst pārsniegt 56 stundas nedēļā un 160 stundas četru nedēļu periodā, ja darba koplīgumā vai darba līgumā nav noteikts citādi.
(3) Darbs, kuru darbinieks veicis virs šā panta otrajā daļā noteiktā laika, uzskatāms par virsstundu darbu.
(4) Ja ir noteikts summētais darba laiks, atpūtas laiku darbiniekam piešķir saskaņā ar darba grafiku.
Bet cik stundas diena darbinieks drīkst strādāt, ja viņām ir summētais darba laiks?
Atbildes (37)
Да это не я так объясняю. Это в ЗОТ так написано.
Не положено у нас работать больше 40 часов в неделю в среднем. Заботится государство о своем народе.
А уж как работодатель это обеспечит - его проблемы. Корчагины с лозунгом "ребята, смены не будет, но мы то здесь" уже не в почете. Как извеснто, тот случай закончился лежачей инвалидностью в 30 лет. И кому это надо?
http://www.vdi.gov.lv/index.php?zinas_id=6&lang_id=1&menu_id=13&start=0
Pārzini darba laika noteikumus
sk.Konozīmē summētais darba laiks?
Darba devējs var noteikt summēto darba laiku, ja darba rakstura dēļ nav iespējams ievērot attiecīgajai darbinieku kategorijai noteikto normālo dienas vai nedēļas darba laika ilgumu, piemēram, nepārtraukti strādājošos uzņēmumos apkalpojošā sfērā. Pirms summētā darba laika noteikšanas darba devējam jākonsultējas ar darbinieku pārstāvjiem....
un
Vai man jābūt gatavam strādāt virsstundas, ja to prasa mans darba devējs?
Virsstundu darbs nozīmē jebkuru darbu, ko darbinieks veic virs normālā darba laika. Tas ir atļauts, ja darbinieks un darba devējs par to rakstveidā ir vienojušies. Darba devējam ir tiesības bez darbinieka rakstveida piekrišanas nodarbināt viņu virsstundu darbā tikai šādos izņēmuma gadījumos:
ja to prasa sabiedrības visneatliekamākās vajadzības, piemēram, kad sabiedrības vajadzības apkalpojošos uzņēmumos (gāzes, elektrības, ūdens apgāde) nepieciešams novērst radušos bojājumus;
lai novērstu nepārvaramās varas, nejauša notikuma vai citu ārkārtēju apstākļu izraisītas sekas, kas nelabvēlīgi ietekmē vai var ietekmēt parasto darba gaitu uzņēmumā, piemēram, ugunsgrēka, plūdu gadījumā;
steidzama, iepriekš neparedzēta darba pabeigšanai noteiktā laikā, piemēram, kad iesāktos darbus nevar pārtraukt, nesabojājot apstrādājamos materiālus vai pagatavojamos priekšmetus
Labdien!
(4) Ja ir noteikts summētais darba laiks, atpūtas laiku darbiniekam piešķir saskaņā ar darba grafiku.
Ja darbiniekam noteikts summ.d.laiks sastādīts darba grafiks, grafikā noteikts, ka atpūtas laiks ir sestdiena un svētdiena, darbinieks not.mēnesī strādā 6 st.vienā no piektdienām un 2 st.nākamajā sestdienā, kopā pa 4 nedēļām ir 160st. Pēc likuma noteikta stundu maksimuma nav virsstundu, bet pēc sastādīta grafika darbinieks strādāja savā brīvdienā???:-|
Vēl par tām virsstundām- te juristi nokonsultēja - vidējo skaitīt nevis par 4 nedēļām, bet par 6 mēnešiem
Bet tieši uz šo situāciju...
Ja pēc 4 nedēū laika sanāk 160, bet dažas stundas tika satrādātas darba dienā, bet dažās sestdienā... Šeit sanāk virsstundas it ka pēc grafika, bet pēc līguma nē???:-<
Вообще-то вирсстундас при работе в выходной день получаться не должно. За работу в выходной надо предоставлять другой день отдыха.
Вирсстундас можно перерабатывать в рабочий день.
jā liels paldies!
Es izlasīju, ļoti labs mateiāls, bet tagad man vēl vairāk nav skaidrs..(uz man tāda sajūta, ka vienīgajai šai forumā).
2008.g.decembrī ir 150 darba stundas normālā darba laika ietvaros, Strādājot pēc grafika (noteikts summētais d.l.) sanāk
160.st Tad tās 10 stundas ir virsstundas vai nē....
..../M.Linga
...ieviest summēto darba laika uzskaiti, lai darba laiks uzskaites periodā nepārsniegtu normālo darba stundu skaitu.
Šajos gadījumos par virsstundām tika uzskatītas tikai darba stundas, kas pārsniedza atskaites perioda normatīvo darba laiku nevis stundas virs maiņas grafika/...
Normatīvās darba stundas manā gadījumā ir 150 (normālā d.l. ietvaros)?:-S
Es arī izlasīju un arī man netapa skaidrs...par šo tēmu esmu lasījusi visās iespējamās vietās, taču, jo vairāk lasi, jo mazāk saproti:-( Vēl jautājums (iespējams kādam liksies muļķīgs...)pie šīs pašas tēmas, ja ir summētais darba laiks, uzskaites periods ir noteikts - mēnesis, kā rīkoties, gadījumā, ja darbinieks nav strādājis pilnu mēnesi, kā tad var zināt ir vai nav virsstundas?
Kritērijs: 56st.nedēļā (7 kalendārās dienas), 160st.4 nedēļās...
Virsstundu darbs ir pieļaujams tikai tad, ja darbinieks un darba devējs par to vienojušies rakstveidā.
Piemērojot summēto darba laiku, darba devējam jāsastāda darba grafiks, kurā paredzēts atpūtas laiks darbiniekam.
Darbs, kuru darbinieks veicis virs 150 stundu darba laika, uzskatāms par virsstundu darbu, kas tiek apmaksāts jau pēc citas likmes.
Balodite27, 150 stundu vietā - Jūsējas stundas.
Ja darbinieks veic darbu virs Darba likumā noteiktā stundu skaita, tas tiks uzskatīts par virsstundu darbu. Piemēram, ja darbinieks četru nedēļu periodā būs nostrādājis 165 stundas, 5 stundas tiks uzskatītas par virsstundām. Darba devējs darba koplīgumā, vai darba līgumā VAR NOTEIKT CITU UZSKAITES PERIODU, PIEMĒRAM, KVARTĀLU, GADU. Šajā gadījumā darba laika summārajam ilgumam uzskaites periodā jāatbilst normālajam stundu skaitam uzskaites periodā. Piemēram, ja mēnesī būs 21 darba diena, tad normālo stundu skaits vienā mēnesī būs 168 (168 stundas reiz 3 mēneši). Darbs, ko darbinieks veiks, virs normālā stundu skaita noteiktajā uzskaites periodā, būs virsstundu darbs.
ĀPĀC!!!:'(
Nevis ar kādu novembri, bet darba līgumā VAR NOTEIKT CITU UZSKAITES PERIODU, PIEMĒRAM, KVARTĀLU, GADU.
Ja man noteikts cits uzskaites periods līgumos, tad jātaisa līgumu pielikumi????:-(
Vai vienkārši jāpapildinā darba kārtības noteikumus...
Aizvērt
Īss pārkāpuma apraksts
Aizvērt
Rediģēšanas vēsture