Uzmanību! Jūs šobrīd skatāties forumu ierobežotā režīmā - autorizējaties (lapas augšdaļā) vai reģistrējaties lai piekļūtu visām foruma iespējām (tēmas / atbildes izveidošana, piekļuve sarakstiem «Atlasītās», «Manas tēmas», «Neizlasītās»).
Slimības lapa brīvajā maiņā
Labrīt.
Vai darbiniekam ir jāapmaksā slimības lapa, ja viņš slimo savā brīvajā maiņā.
Paldies.
Atbildes (29)
Вопрос спорный, где-то проскальзывало мнение трудовой инспекции, что надо.
Tur jau tā lieta, ka darba algu darbinieks saņem pēc noslēgtā līguma, kurā atrunāts kā viņš strādā un cik par to saņem.
Darbinieks izdomājis ka savā brīvajā maiņā slimos un piestādīs slimības lapu un tādējādi saņems vairāk.
Par maternitātes un slimības apdrošināšanu
36.pants Darba devēja pienākumi
(1) Darba devēja pienākums ir darba ņēmējiem, kuriem darba periodā iestājusies ar Ministru kabineta noteiktajā kārtībā izsniegtu darba nespējas lapu apliecināta pārejoša darba nespēja (izņemot darba nespēju, kas saistīta ar grūtniecību un dzemdībām un slima bērna kopšanu), izmaksāt no saviem līdzekļiem slimības naudu ne mazāk 75 procentu apmērā no vidējās izpeļņas par otro un trešo pārejošas darba nespējas dienu un ne mazāk 80 procentu apmērā - par laiku no ceturtās darba nespējas dienas, taču ne ilgāku par 14 kalendārajām dienām. Slimības naudas izmaksas termiņš pielīdzināms Darba likumā noteiktajiem darba algas izmaksas termiņiem.
(2) Darba devēja pienākums ir pēc darba ņēmēja pieprasījuma vai pēc Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras pieprasījuma izdot, apstiprinājumu par darba ņēmēja neierašanos darbā vai arī citu ar darba līguma apstākļiem saistītu informāciju, kas nepieciešama, lai izlemtu jautājumu par darba ņēmēja tiesībām uz valsts sociālās apdrošināšanas pabalstu un noteiktu tā apmēru.
По моему разумению следует, что оплачиваются ВСЕ дни больничного листа. И не иначе.:-x
2. punkts ir interesants, ja viņš it kā slimo brīvajā laikā, viņam nemaz arī nevajadzēja ierasties darbā. Nesaprotu ko darīt.
Попробуйте сами связаться с трудовой инспекцией, можете это сделать письменно.
Ak, Dievs! Katru dienu kāds šito pajautā!!!
Ja esat draņķi un savu darbinieku necienat - neapmaksājiet. Ja uzskatat, ka katrs darbinieks jūsu uzņēmumā ir vērtība - apmaksājiet. Varat arī 100% apmērā.
Mēs apmaksājam visas dienas! Nav jau zirga nauda! Tāpēc nebankrotēsim!
Andaz, iesaku pievērst nopietnu uzmanību savai nervu sistēmai.
Andaz, ja nezināt kāda situācija, tad nemētājaties ar skaļiem vārdiem. Ja darbiniekam ir likme 500 Ls, tad slimības nauda nekāda mazā neiznāk, Jūs jau drošvien spriežat pēc sevis un maksājat minimumu.
Runa jau ir par to,ka papildus vēl gribas saņemt un izdomā šādu plānu, zinot to cik viegli dabūt slimības lapas.
Vnk mums pret darbinieku labi izturas un arī darbinieks pret uzņēmumu. Mēs arī ļaujam pāris dienas paslimot bez lapas, un maksājam algu pa to laiku.
Un parēķinat, tāpat jau tikai apm 73& no vid.algasvien tas cilvēks saņem.
Esmu ievērojusi vienu, ja pret darbinieku labvēlīga attieksme, viņš nekad (protams - gadās jau arī pilnīgi iedzimti riebekļi) nemēģinās apčakarēt uzņēmumu ar liekām slimības lapām!
Pie tam - ir MK noteikumi, vadoties pēc kuriem varat apmeklēt darbinieku mājās, pārbaudīt kā viņš ievēro režīmu, un, ja rodas šaubas, sūdzēties MADEKKI vai iesākumā ģimenes ārstam.
NU kāda attieksme darbiniekam ir pret uzņēmumu kurā viņš strādā tad arī tik būs slimības lapas
A kāpēc ne ja mani kā darbinieku, par katru nokavēšanu soda?
Man manā uzņēmumā arī neprasa slimības lapu, jo man TIC, ka veltīgi to neatnesīšu
Skumīgi, ja Jūsu uzņēmumā darbinieku attieksme ir tāda
Andaz - Mani ieieteresēja tie MK noteikumi!ļoti gribētu palasīt, kā un kad var darbinieku apmeklēt mājās!Ko dar';it, ja darbinieks ņem darbnespējas lapas ar apskaužamu regularitāti???
Vieni ir šie Nr.152 “Darbnespējas lapu izsniegšanas kārtība”.
Bet ir jāpaskatās kādās mājas lapās, kas tieši ar medicīnu saistītas,
www.vm.gov.lv www.vsmta.lv www.voava.lv un pie tiesību aktiem jāpameklē.
Es jau pāris gadus esmu prom no medicīnas un man grūti uzreiz atrst. Bet zinu, ka var pārbaudīt un pēc tam pat anulēt slimības lapu par pārkāpumiem. Ja nu kaut ko atradīšu, mēģināšu atcerēties, kur jāpieliek komentārs
Par saslimšanu ziņo jau tad, ja viņam ir bijis jābūt darbā, bet sakarā ar slimību nevar ierasties.
Bet ja brīvajā maiņā, tad atnāk uz darbu ar lapu uz rokas un veselāks par veselu, ko tur vairs pārbaudīsi.
Andaz- ja Jūs vien zinātu uz ko darbinieki mūsdienās ir spējīgi
Par re'z'ima p'ark'apumiem un lapu anul'e'sanu - likum'a par maternit'ates un slim'ibaas apdro'sin'a'sanu.
Paldies, Dievam, nezinu, nav gadījies. Bet var mēģināt darba līgumā iestrādāt punktu, ka par saslimšanu jāziņo saslimšanas dienā un tad var iet un pārbaudīt, kā viņas ar to slimošanu veicas. Ja viņš vazājas pa pasauli apkārt, ta sir režīma pārkāpums. Vajag aizsūtīt uz OVP (obl.ves.pārbaudi),lai iziet arodārstu un visus speciālistus atbilstoši noteikumu prasībām. Vislabāk - uzaicināt uzņēmumā ārstu komisiju un aprunāties ar arodārstu, lai pievērš uzmanību dažiem bieži slimojošiem subjektiem, vai viņi maz drīkst strādāt to darbu, kurā strādā. Tad, pie atbilstošiem ārsta jautājumiem un varbūt pat slēdziena, padomās.
Lasu un domāju.Sava taisnība te protams ir.Taču gadās arī medaļas otra puse.Ja7 gadu laikā Tu esi tikai pāris reizes paņēmis biļetenu un tev apgriež samaksu pa nopietnam.Tadšogad gāju vien slims uz
darbu.Jo1. dienu neapmaksā 2-3 - 75% un no ceturtās sākot 80 procenti un tad vēl izkrīt brīvdienas.Jāsaka , ka šajā dartbā neesmu grāmatvedis.Bet ja es saņemu par gandrīz 100 latiem mazāku algu, tad slimot man negribās, kaut arī veselība dārgāka.Bet viss atkarīgs no uzņēmuma vadības (pirmkārt) un tā grāmatveža nostājas.:'(
darbinieks 1 ned stādā, 1 brīva. Un brīvajā nedēļā saslimst (viņš taču brīvo laiku izmanto kā vēlas, grib-paslimo, grib-neslimo

). Kāpēc darba devējam būtu jāmaksā šī sl.lapa jo algu darbinieks par šo mēnesi saņems pilnā apmērā, ne par santīmu mazāk ???
"Kāpēc darba devējam būtu jāmaksā šī sl.lapa jo algu darbinieks par šo mēnesi saņems pilnā apmērā, ne par santīmu mazāk ???"

nesapratu? Kāpēc algu pilnā apmērā, ja slimo???
nu slimo tak brīvajā nedēļā
Tas ir jautājums tiem, kuri atbalsta sl.lapuapmaksu kalendārajās dienās, nevis dienās, kurajās būtu bijis jāstrādā slim laikā.
Aizvērt
Īss pārkāpuma apraksts
Aizvērt
Rediģēšanas vēsture