Uzmanību! Jūs šobrīd skatāties forumu ierobežotā režīmā - autorizējaties (lapas augšdaļā) vai reģistrējaties lai piekļūtu visām foruma iespējām (tēmas / atbildes izveidošana, piekļuve sarakstiem «Atlasītās», «Manas tēmas», «Neizlasītās»).
Pamatlidzekli
Sakiet luudzu, ko liek zem datora programmproduktiem un datu uzkrāšanas sistēmaam (saskanaa ar UIN 13.pantu- 35%)? Nekadi nevaru saprast vai gramatvediibas programmas licenci liek zem nemateriālajiem vai datoru programmpodukta/datu uzkraashanas sisteemaam?
Gramatved.progr.irlicences ligums.
Savukart ar PPR tika iegaadata licenzeeta programma audiovizuaalo darbu ierakstiishanai un apstraadei, kur nenaak klaat ne licences liigums, ir tikai pavadziime. Atkal jaut. vai nematerialais vai datorprodukts?
Atbildes (27)
Esu zaļš gurķīts grāmatvedībā, bet nocitēšu to , ko cītīgi pierakstīju grāmatvedības kursos tieši par šo jautājumu:"Nematerialie ieguldījumu- datorprogrammas izņēmuma kārtā skaitās pie PL (skat.attiecīgo likuma slaveno 13.pantu).Tās pieder pie 3 kategorijas, bet finansu blokā stāvēs pie nemateriāliem ieguldījumiem , kam ir savi atsevišķi konti.Laito norakstītu vajag 3 gadus".
H - ir taisnība.3 gadus vajag.
Ar to tikai gribēju piebilst, ka visas datorprogrammas un to licences lieku šajā vienā maisā.Varbūt speciem ir citi ieskati?
Bet man neviens nevar piesieties, ja buushu reekjinaajusi nolietojumu nodokliem nemateriaalajam pec lineaaraas metodes (UIN 13.pants(4), (5)? Jebshu shiim programmaaam droshi varu 35% x 2?
Acīm redzot īstie profesionāļi šodien atpūšās. Teikšu kā ir man, ja es to ielieku savā datorprogrammā minētajā grupā,kuru te teicu, tad arī nolietojumu nodokļiem tā rēķinās man kā visiem pārējiem PL.nezinuvai īsti pareizi.
Так об этом почти 100 страниц в топике про даторпрограммы написали. Мнения разделились.
Vienvārdsakot, tiekšu, ko man teica VID,ka visas dator programmas nav nekāds pakalpojums, kā ,piem., transporta pakalpojums, bet nemateriālais ieguldījums.Un pie tā saņemšanas vajag stingro pavadzīmi. Un es to to lieku pie nemateriālajiem, bet rēķinu visas lietas tam kā PL pēc 13. panta.
И почему это на нематериальное вложение нужна строгая накладная?
Tāpēc, ka līdzi nāk vienmēr disks lietošanai nopirktās programmas ieladei-taustāma lieta un tas nav pakalpojums.Unvisas nopietnas firmas , kas tirgo datorus izsniedz pavadzīmi ne tikai datoram , bet arī programmatūrai.
А все несерьёзные фирмы (и даже с мировым именем), торгующие программным обеспечением по интернету никакой строгой накладной Вам не дадут, потому как процесс покупки - виртуальный :))).
Если Вы ставите на учёт не лицензию, а диск с инструкцией, то Вам, пожалуй, накладная нужна.
У меня, например, продажа ПО включает установку и обучение - самый настоящий пакалпоюмс :).
Nepateicu līdz galam, ko teica VID, ja programmas pārdošana un instalcija notiek tīri caur internetu, tā ir cita lieta, tad nav vajadzīga tā stingrā pavadzīme, bet , ja piegādā programmas ar diskiem un licencēm un instrukcijām, tad tā ir preces piegāde. Par to mēs taču sākumā samaksājam Rēķinu un tad par piegādi pavadzīme. Piekrītu , ka ir jocīga tā lieta ar tām programmām. Un vēl vairāk galvu jauc, ka tai nolietojumu skaita kā PL , bet finansu blokā liek pie nemateriālajiem.Bet kā būtu piem., ar mūzikas diskiem? Faktiski tas ir analogs- mūzikas ierakstiem...Vispār putra.
Vispār jau tas viss šeit vienreiz tika aprunāts, tikai pameklējiet. Ja iegādājaties programmas (sistēmas palaidējprogrammas, Ofisu utml) kopā ar jaunu datoru, tātad versiju OEM, tad tās nav nekādas programmas, bet jāliek pie datora un jānoraksta kopā ar to. Jo pārdot šīs programmas nedrīkst, tās paredzētas konkrētam datoram, tāpēc maksā 3x lētāk kā parasta programma. Ja pērkat, piem, Windows XP bez šiem maģiskajiem burtiem par cenu apm 300 lati, tad tā ir programma, to jūs varat palietot un pārdot vai uzinstalēt uz cita datora. OEM versija tik izmesta kopā ar datoru. Grāmatvedības programmas tās ir programmas, nemateriālais ieguldījums, norakstās 5 gados.
Tikko atradu skaidrojumu Aivara Ludborza izdotajaa gramataa "Pamatlidzeklu uzskaite": Datorprogrammu licences, kuras uzņemums finansu gramatvedibaa atzinis par nemateriālajiem, nolietojuma aprekina UIN merkiem tiek ieklautas 3.kategorijasPL sastaavaa, jo tas atbilst likuma definicijai "datoru programmprodukti".
Tagad beidzot ir tiesham skaidriiba.
Хорошее пояснение.
H, в поставке программы, материальный носитель, на котором записана инсталяция не имеет никакой цены. Мой клиент может эту инсталяцию скачать по интернету и сам изготовить диск, если пожелает. Этот момент несущественный - есть диск с инструкцией или нет - поставка всё равно состоится. Состоится внедрение, обучение и т.д.
Paldies, Kristine1976, nupat jau biju sataisījusies šo grāmatu skatīties bibliotēkā.Tātad kursos teiktais bija pareizi par to 3. kategoriju.
Makssoftam.Es sapatu, ka Jus gribat teikt par tam programmām, kuras legāli drīkst "nokačāt"no interneta vai nu par velti vai par samaksu. Mans datoriķis teica, ka , lai pamatotu šīs programmas iegādes legalitāti, vienkārši jāizdrukā informācijas lapa, no atiiecīgā saita no kura "nokačajāt" vai nopirkāt programmu.Betpar to kādi dokumenti kad vajadzīgi par piegādi, diemžēl sauku to , ko tec man VID. Varbūt kādam ir citāda informācija. Vai arī esmu kau ko pārpratusi.
Ну я бы так категорично с Лудборжем не соглашалась.
В законе сказано:
(1) Aprēķinot apliekamo ienākumu, saimnieciskajā darbībā izmantojamo pamatlīdzekļu nolietojumu nosaka šādā kārtībā: (ч. 1 ст. 13).
(4) Nemateriālo ieguldījumu izveidošanas izmaksas par koncesijām, patentiem, licencēm un preču zīmēm noraksta sistemātiski, pēc lineārās (vienmērīgās) metodes. Pārējo nemateriālo ieguldījumu nolietojums nodokļa aprēķināšanas vajadzībām nav norakstāms. (ч. 4 ст. 13).
Так что либо считаем износ ОС по ч. 1, либо списание НМА по ч. 4.
Такого понятия как списание стоимости НМА по ставкам для ОС в законе не имеется.
Aizvērt
Īss pārkāpuma apraksts
Aizvērt
Rediģēšanas vēsture