По-русски
Piemēram: PVN deklarācija
VGK

Ekonomikas ministrs ar VID ģenerāldirektori apspriež uzņēmējdarbības vides uzlabošanai būtiskus jautājumus Pie ierakstiem

Lai pārrunātu Latvijas tautsaimniecības attīstībai būtiskus jautājumus, ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro pirmdien, 17.jūnijā, tikās ar Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektori Ievu Jaunzemi.

Tikšanās laikā tika apspriestas tēmas, kas ikdienā skar uzņēmējus, uzsverot nepieciešamību veicināt labprātīgu nodokļu samaksu, kā arī iespējami efektīvāku ēnu ekonomikas samazināšanu.

Abas puses bija vienisprātis, ka VID jābūt pretimnākošam godprātīgi strādājošajiem uzņēmējiem, konsultējot viņus un palīdzot attīstīt viņu darbību, tajā pašā laikā aktīvi vēršoties pret nemaksātājiem un dažādu shēmu īstenotājiem. “VID ir jābūt uz sadarbību vērstam dienestam, kas sniedz palīdzīgu roku uzņēmumiem, kuri godprātīgi strādā un maksā nodokļus pat, ja tie nonākuši īslaicīgās grūtībās. Fokusam jābūt uz prevenciju, nevis sodīšanu. Taču pret ilglaicīgiem nodokļu nemaksātājiem un krāpniekiem nedrīkst būt nekādas atlaides,” akcentēja R. Nemiro.

Savukārt I. Jaunzeme pauda, ka, atbilstoši “Konsultē vispirms” vadlīnijām, VID savā darbībā veicina nodokļu maksātāju brīvprātīgu normatīvo aktu prasību ievērošanu, kas balstās uz savstarpējo sadarbību starp VID un klientu. Šajās vadlīnijās cita starpā ir noteikts, ka gadījumos, ja nodokļu maksātāji neievēro normatīvajos aktos noteiktās prasības un nenovērš VID konstatētās neatbilstības, kā rezultātā sadarbība nav sniegusi vēlamo rezultātu, tiek īstenota pārkāpumiem proporcionāla sodu politika.

Uzmanība tika pievērsta arī jautājumiem, kas skar uzņēmēju izglītošanu, kā arī nodrošināšanu ar kvalitatīviem pakalpojumiem. R. Nemiro uzsvēra nepieciešamību atrisināt grāmatvežu licencēšanas jautājumu, lai neveidotos situācijas, kad cieš uzņēmēja komunikācija ar VID nekvalitatīva grāmatvedības ārpakalpojuma dēļ. “Jāatzīst, ka bieži vien uzņēmējiem rodas problēmas, jo viņu nolīgtie grāmatveži paši neizprot, kā darbojas dažādas ar nodokļu nomaksu saistītās normas,” sacīja ministrs.

Tāpat ekonomikas ministrs un VID ģenerāldirektore diskutēja par jautājumu, kas saistīts ar sabiedrības informēšana par darbu ar dažādiem uzņēmumiem, tostarp jautājumiem, kas ir raisījuši sabiedrības uzmanību. I. Jaunzeme norādīja, ka izskatīšanai Saeimā jau ilgstoši ir sagatavotas izmaiņas likumā “Par nodokļiem un nodevām”, paredzot VID iespēju publiskot pieņemtos lēmumus, taču pagaidām tas vēl nav iespējams. “Lai gan VID vairākas reizes ir aktualizējis šo jautājumu, attiecīgais likumprojekts ir iestrēdzis varas gaiteņos Saeimā,” tā I. Jaunzeme.

Lai veicinātu labprātīgu nodokļu nomaksu valstī, VID sadarbībā ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru ir uzsācis semināru “Kā izvairīties no VID audita” rīkošanu, kuru ietvaros augsta līmeņa VID amatpersonas skaidro, kā uzņēmumam nenonākt līdz situācijai, kad tam tiktu piemērots VID audits, kā arī tiek izskaidrots, kā pareizi rīkoties, ja ir nepieciešams nodokļu nomaksas termiņa pagarinājums.


VID informācija
VGK
VGK 18.06.2019 21:08, skatījumi: 24
672 ziņojumi
Nosūtīt ziņojumu Pievienot Kontaktiem

Vietnes izmantošanas laiks bez autorizācijas ir beidzies!

Lai varētu turpināt izmantot vietni, jums ir jāautorizējas vai jāreģistrējas.

Pēc 10 sekundēm jūs automātiski novirzīs uz reģistrācijas lapu.