По-русски
Piemēram: PVN deklarācija
VGK

Mobilā lietotne “Attaisnotie izdevumi” - vienkāršākai Gada ienākumu deklarācijas iesniegšanai Pie ierakstiem

Turpinot pilnveidot VID elektroniskos pakalpojumus un rūpēties par klientu ērtībām, ir radīta īpaša mobilā lietotne “Attaisnotie izdevumi”, lai atvieglotu un vienkāršotu Gada ienākumu deklarācijas iesniegšanu tiem, kuri vēlas saņemt iedzīvotāju ienākuma nodokļa pārmaksas atmaksu par ārstniecību, izglītību un citiem attaisnotajiem izdevumiem.

Mobilā lietotne “Attaisnotie izdevumi” atvieglo gada ienākumu deklarācijas D4 pielikuma “Attaisnotie izdevumi par izglītību un ārstnieciskajiem pakalpojumiem” aizpildīšanu. Tā nodrošina attaisnoto izdevumu apliecinošu dokumentu, piemēram, čeku fotogrāfiju un to aprakstu, pakāpenisku uzkrāšanu kalendāra gada laikā, lai, aizpildot Gada ienākumu deklarāciju VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS), šos attaisnojuma dokumentus varētu ērti pievienot deklarācijai.

Mobilā lietotne “Attaisnotie izdevumi” ir pieejama uzstādīšanai bez maksas šādās vietnēs:

EDS reģistrētie lietotāji mobilajai lietotnei var pieslēgties, izmantojot savu EDS lietotāja vārdu un paroli. Lietotāji, kuri EDS ir reģistrējusies tiešsaistē ar www.latvija.lv autentifikācijas moduļa starpniecību un nav saņēmuši lietotāja vārdu un paroli, mobilajā lietotnē var autentificēties ar QR koda palīdzību. QR kods personas autentifikācijai mobilajā lietotnē ir pieejams EDS sadaļas “Iestatījumi” lapā “Profils”. Vispirms uz datora ekrāna ir jāatver profila lapa ar tajā redzamu QR kodu, tad mobilās lietotnes autentifikācijas ekrānā jāizvēlas “Autentificēties ar QR kodu” un atvērtā QR koda skenera lietotne ir jāpietuvina datora ekrānā redzamajam QR kodam līdz brīdim, kamēr kods tiek nolasīts un skaņas signāls identificē sekmīgu pieslēgšanos.

Lai nosūtītu maksājuma dokumentu no mobilās lietotnes uz čeku krātuvi, nepieciešams veikt šādas darbības:

1. Mobilās lietotnes sākuma ekrānā izvēlēties vienu no iespējām:

  • nofotografēt attaisnotā izdevuma dokumentu ar mobilās iekārtas fotokameru;
  • izvēlēties jau iepriekš nofotografēto attēlu no iekārtas attēlu galerijas.

2. Pievienot dokumentam nepieciešamo papildu informāciju.

3. Nospiest pogu “Saglabāt”, lai nosūtītu attaisnotā izdevuma dokumenta datus uz EDS.

Plašāka informācija par maksājuma dokumentu pievienošanu un nosūtīšanu pieejama materiālā “Attaisnoto izdevumu dokumenti un gada ienākumu deklarācijas D4 pielikums par 2015.gadu”, kas pieejams VID mājaslapā sadaļā “Noderīgi/Elektroniskās deklarēšanas sistēma (EDS)/Palīgmateriāli”.

Visi ar mobilās lietotnes “Attaisnotie izdevumi” starpniecību nosūtītie attaisnoto izdevumu dati nonāk EDS un ir pieejami apskatei un datu labošanai EDS sadaļā “Attaisnoto izdevumu dokumenti”. Gatavojot kārtējo Gada ienākumu deklarāciju (sākot no 2015.gada) un izvēloties tajā aizpildīt arī D4 pielikumu, laika gaitā uzkrātie attaisnoto izdevumu dokumenti tiks automātiski saskaitīti un iekļauti deklarācijā. Lai automātiskais process notiktu korekti, ir svarīgi, lai katram maksājuma dokumentam būtu norādīta precīza informācija, īpašu uzmanību pievēršot maksājuma dokumenta izsniegšanas datumam un maksājuma dokumenta summai.

Nereti, pienākot gada ienākumu deklarācijas iesniegšanas termiņam, atklājas, ka attaisnojuma dokumenti (čeki, kvītis u.c.) pazuduši vai izbalojuši. Ar mobilo lietotni iespējams nofotografēt maksājuma dokumentu tā saņemšanas brīdī un aizsūtīt attēlu glabāšanai uz EDS.

Attaisnojuma dokumentus EDS sadaļā “Attaisnoto izdevumu dokumenti” vai gada ienākumu deklarācijas D4 pielikuma datu ievadformā ir iespējams pievienot arī manuāli – tās var būt maksājumu dokumentu fotogrāfijas vai skenēti attēli, kas sagatavoti bez mobilās lietotnes izmantošanas. Lai izvairītos no iespējamiem pārpratumiem, iesakām saglabāt maksājumu dokumentu oriģinālus līdz brīdim, kad ir saņemta nodokļa atmaksa saskaņā ar iesniegto deklarāciju.

Jautājumu un neskaidrību gadījumā aicinām iedzīvotājus zvanīt uz VID Nodokļu un muitas informatīvo tālruni 67120000, konsultēties ikvienā VID klientu apkalpošanas centrā vai arī iesūtīt savu jautājumu rakstiski VID mājaslapā "Uzdot jautājumu VID".


VID Informācija

VGK
VGK 26.02.2019 19:29, skatījumi: 73
673 ziņojumi
Nosūtīt ziņojumu Pievienot Kontaktiem

Vietnes izmantošanas laiks bez autorizācijas ir beidzies!

Lai varētu turpināt izmantot vietni, jums ir jāautorizējas vai jāreģistrējas.

Pēc 10 sekundēm jūs automātiski novirzīs uz reģistrācijas lapu.