По-русски
Piemēram: PVN deklarācija
VGK

Grāmatvežiem piemēros naudas sodus, ja tie neziņos par aizdomīgiem darījumiem Pie ierakstiem

Valdība ceturtdien nolēma noteikt naudas sodu par informācijas nesniegšanu Valsts ieņēmumu dienestam (VID) par neparastiem vai aizdomīgiem darījumiem, portāls "Delfi" uzzināja Ministru kabineta sēdē.

Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa grozījumi paredz – ja uzņēmums, piemēram, nodokļu konsultants vai grāmatvedis, neziņo VID par aizdomīgiem darījumiem, par to uzliek naudas sodu līdz 5% no iepriekšējā gada neto apgrozījuma, ja apgrozījums pārsniedz vienu miljonu eiro vai līdz 5000 eiro, ja apgrozījums nepārsniedz vienu miljonu eiro.

Izņēmums ir bankas, kam jau no 2016. gada 1. aprīļa ir jāinformē VID par konstatēto aizdomīgo darījumu Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likuma izpratnē.

Finanšu ministrija (FM) skaidro, ka subjektu, kam jāziņo par aizdomīgiem darījumiem, loka paplašināšana nepieciešama, lai uzlabotu VID darba efektivitāti attiecībā uz likumpārkāpumu, tostarp noziedzīgu nodarījumu, par izvairīšanos no nodokļu nomaksas atklāšanu un novēršanu.

Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta sniegtā informācija liecina, ka 98% gadījumu par aizdomīgiem darījumiem ziņo kredītiestādes, savukārt tikai 2% ir citi uzņēmumi.

Dienesta ieskatā arī citu profesiju, piemēram, nodokļu konsultantu, nekustamā īpašuma darījumu starpnieku, ārpakalpojumu grāmatvežu u.c. rīcībā varētu būt informācija par izvairīšanos no nodokļu nomaksas.

"Informācija par aizdomīgiem darījumiem, kas attiecināma uz VID kompetenci, ir nepieciešama, lai atklātu un novērstu likumpārkāpumus, kuru rezultātā samazināts budžetā iemaksājamā nodokļa apmērs vai palielināts no budžeta atmaksājamā nodokļa apmērs," klāsta ministrija.

Saskaņā ar likumu darījumu par aizdomīgu var uzskatīt tad, ja privātpersona deklarē ienākumus, ieņēmumus, uzkrājumus, īpašumus vai to vērtības maiņas ar aizdomīgu izcelsmi, darījuma apjoms klientam ir neraksturīgi liels vai šis darījums klientam ir netipisks, darījumā izmantots viltots dokuments, klientam ir pārmērīgi liels kontu skaits, nauda tiek debetēta no konta tūlīt pēc tā kreditēšanas, vai arī darījumam nav acīmredzama likumīga nolūka.

Tāpat par aizdomīgu tiek uzskatīta nekustamā īpašuma iegāde par acīmredzamu neatbilstošu cenu, tas, ja ir uzkrītošas izmaiņas konta bilancē vai konta apgrozījums pārsvarā sastāv no skaidras naudas operācijām, ir neskaidra darījumā izmantoto līdzekļu izcelsme u.c.

Plānots, ka izmaiņas stāsies spēkā 2017. gada 1. janvārī.

Avots: Delfi
VGK
VGK 29.09.2016 19:19, skatījumi: 222
673 ziņojumi
Nosūtīt ziņojumu Pievienot Kontaktiem

Vietnes izmantošanas laiks bez autorizācijas ir beidzies!

Lai varētu turpināt izmantot vietni, jums ir jāautorizējas vai jāreģistrējas.

Pēc 10 sekundēm jūs automātiski novirzīs uz reģistrācijas lapu.